A Felvételi Információs Szolgálat nemrégiben készült középiskolai felmérése rávilágít: míg a 12-es diákok jellemzően januárban nyelvvizsgáznak – hiszen így a sikeres vizsga esetében még csatolhatják bizonyítványukat a felvételi jelentkezési laphoz – addig a 10-es, illetve 11-es középiskolások elsősorban júniusban, illetve szeptemberben kívánnak nyelvvizsgát tenni. A diákok válaszaiból kiderül, hogy jelentős hányaduk a felvételi szempontjából sorsdöntő 12-ik évfolyam előtt meg kívánja szerezni a nyelvvizsgáért járó többletpontokat, s a felkészülésre az érettségi előtti utolsó nyarat tartják a legalkalmasabbnak.
Júniusi államilag elismert középfokú nyelvvizsgára legkésőbb április 30-ig lehet jelentkezni, ezért a Felvételi Információs Szolgálat a határidő előtt, április 6-án rendezi meg a térítésmentes Országos Nyelvvizsga Nyílt Napot. A rendezvényen a Magyarországon akkreditált nyelvvizsgarendszerek kerülnek bemutatásra majd, a nyelvvizsga központok saját vizsgarendszerük szakmai követelményeit is ismertetik, részletesen kitérve a nyelvvizsga típusfeladataira is, melyek rendszerenként eltérőek. Az előadások mellett a résztvevők írásos tájékoztató anyagot is kapnak a helyszínen, amely – többek között – tartalmaz egy próbanyelvvizsga feladatsort is, melynek szerkezete az ITK-Origo típusú nyelvvizsgával megegyező.
Hiánypótló rendezvényről van szó, hiszen a novemberben két ízben is megrendezett Országos Nyelvvizsga Nyíl Napra közel ötezer diák jelentkezett. Hasonló érdeklődésre számítva a szervezők minden érdeklődőt arra kérnek, hogy a 06 1 473-0769-es telefonszámon, illetve az info@opr.hu email címen előzetesen jelentkezzenek, mivel a regisztráció nélkül a helyszínre érkezőket a túljelentkezés miatt nem tudják fogadni.