Két szakértő szerint megalapozatlanok a Tasnádi Péter elleni gazdasági bűncselekmények miatt emelt vádak – derült ki a büntetőper csütörtöki tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon (PMB).

Tasnádi Pétert bűnszervezet létrehozása és irányítása, felbujtóként elkövetett halált okozó testi sértés és önbíráskodás mellett, összesen több száz milliós 1995 és 1999 között elkövetett sikkasztással, adócsalással is vádolja az ügyészség.

Tasnádi Péter az eljárás során a vádat bizonyító, rendőrség által felkért szakértő ellenében maga is felkért több szakértőt, akik közül egyet korábban, egyet pedig csütörtökön hallgatott meg a bíróság. A két Tasnádi által felkért szakértő határozott véleménye szerint a sikkasztás vádja csupán elnézés, felületesség eredménye lehetett. Bizonyítható, dokumentálható, hogy az e vádpontban szereplő pénzmozgás során Tasnádi Péter nem sajátjaként rendelkezett a pénzzel, amint felvette, rögtön be is fizette.

Az adócsalás vádpontja kapcsán az egyik szakértő, a konkrét ügytől függetlenül, úgy fogalmazott, hogy a mai magyar gazdaságban rendkívül nehéz az adózatlan pénzmozgások kimutatása.

– Esetenként rá lehet világítani arra, hogy bizonyos jövedelmeket kivontak az adózás alól, de az ilyenkor is kérdés marad, hogy személy szerint kihez köthető – mutatott rá a szakértő.

A Tasnádi elleni adócsalási ügy kapcsán a szakértő elmondta: a könyvelés részben számvitelileg áttekinthetetlen, sok milliós számlákról hiányzik az aláírás, mi több még a befizető sem állapítható meg. Ugyanakkor a szakértő hangsúlyozta azt is, hogy Tasnádi személyéhez ezek nem köthetők. Továbbá az is megállapítható, hogy a vizsgált cégek alaptevékenységéhez szükségesek voltak a befizetett összegek.

Tasnádi Péter a csütörtöki tárgyaláson azzal állt elő, hogy tudomása szerint a Pest megyei rendőrfőkapitány, a Pest megyei főügyész, illetve a Pest Megyei Bíróság elnöke korábban egyeztetett arról, hogy az ellene folyó eljárásnak zöld utat adjanak az ítéletig.

– Ha nem igazak a vádak, akkor menjen börtönbe az ügyész – kiáltotta Tasnádi.

A büntetőper március 26-án folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.