Évente 18 millió órát töltünk ügyintézéssel, éppen ezért az államnak a polgárok igényeire gyorsan és hatékonyan kell reagálnia – erről Kleinheincz Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága Elektronikus Kormányzat főcsoportfőnöke beszélt pénteken Békéscsabán az e-kormányzattal foglalkozó konferencián.

– Ezért az államnak úgy kell szolgáltatni a XXI. században, mint e versenyszférában tevékenykedő cégeknek, azaz gyorsan és hatékonyan kell válaszolnia a polgárok felmerülő igényeire – fogalmazott.

A főtanácsos a továbbiakban ismertette a cél érdekében létrehozott elektronikus kormányzat eddigi fontosabb állomásait.

Elmondta: a kormányzati portál a szolgáltató állam és a polgárok közötti legfontosabb elektronikus kapu, amely lehetőséget teremt a hagyományos ügyintézési módszereket megújító, polgárbarát kapcsolat kialakítására.

Mindez nemcsak gyorsabbá és kényelmesebbé teszi majd a közhivatalok működését, de áttételesen hozzájárul a közigazgatás rendszereinek, adatbázisainak korszerűsítéséhez is.

Az Elektronikus Kormányzati Program végrehajtására a kormány tavaly 4,9 milliárd, erre az évre pedig 7,1 milliárd forintot különített el.

Az elmúlt év novemberében beindult a kormányzati portál, az első internetes web-kapu, amelyen keresztül a közigazgatás és a polgárok közvetlen kapcsolatot létesíthetnek egymással, elkezdődött az egységes kormányzati gerinchálózat kiépítése, és meghozták a szabályozási hátteret biztosító – az egységes hírközlésről, az elektronikus kereskedelemről és az elektronikus aláírásról szóló – törvényeket.

A kormányzati portálon jelenleg három nagy állami nyilvántartás, a gépjármű-, a cég- és az ingatlan-nyilvántartás adatai, valamint több száz közigazgatási ügymenet részletes leírása szerepel.A www.ekormányzat.hu oldalról már napjainkban is letölthetők bizonyos űrlapok, így akár több órás sorban állás, idegeskedés, munkaidő kiesés is megtakarítható.

A főtanácsos szólt a továbbfejlesztési tervekről is: 2002 végéig megkezdődik az elektronikus közbeszerzés próbaüzeme, on-line fogyasztóvédelmi rendszer indul a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség részvételével, a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Fórumot hoz létre.

Jelezte, hogy a kormányzati portálra kerül többek között a környezetvédelmi tárca vízminőségi kárelhárítási rendszere, a Gazdasági Minisztérium internetes munkaerő közvetítő szolgáltatása, a Közlekedési Főfelügyelet ügyfélfogadási rendszere és egy egészségügyi információs portál.

A tanácskozáson Domokos László országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke bejelentette, hogy a tanács még 2001 elején döntött az intelligens régió megvalósításának elősegítéséről. Ennek keretében április 2-án bemutatják azt a dél-alföldi portált, amely lehetővé teszi a lakosság számára a régióban található “tudásbázisok” elérését.