A katolikus egyház továbbra is ellenzi az eutanáziát, de azt sem tartja helyesnek, hogy a halálos beteget a végső stádiumban mindenáron értelmetlen kezeléseknek vetik alá

  • derül ki II. János Pál egyik hétvégi beszédéből és az Osservatore Romano című katolikus lap egyik kommentárjából.

A vasárnapi olasz napilapok ismertetették az egyháznak e két forrás által is megfogalmazott álláspontját. A pápa a gasztroenterológiai világszervezet kongresszusának résztvevői előtt beszélt erről a témáról. Nem sokkal előtte került nyilvánosságra a hír: a londoni legfelső bíróság megítélte egy mozgásképtelen, lélegeztető készülék által életben tartott brit asszonynak a jogot, hogy az említett gépet kikapcsolhassák, biztosítva számára a méltóságteljes halált.

A szentatya beszédében nem tett utalást erre a hírre. Leszögezte ugyan, hogy az egyház továbbra sem fogadja el az eutanáziát (a “kegyes halált”), de ellenzi azt is, hogy egy gyógyíthatatlan, halálán lévő ember számára mindenáron, értelmetlenül fenntartsák a kezelést. A pápa arra ösztönözte az orvosokat, hogy folytassák ugyan kísérleteiket újabb orvosi technológiák és gyógyszerek kifejlesztésére, de ne feledkezzenek meg arról, hogy az ember élettartamát tekintve korlátokkal rendelkező, halandó lény. Ezért “egészséges realizmussal” kell kezelniük a beteget, elkerülve, hogy a szenvedőben bármiféle illúziókat tápláljanak az orvostudomány mindenhatóságát illetően – fűzte hozzá a katolikus egyházfő.

Az orvostudománynak is vannak olyan korlátai, amelyeken az ember nem képes túllépni, vagyis sokszor az orvosnak bele kell nyugodnia az elkerülhetetlenbe, és inkább arra kellene törekednie, hogy a beteget elkísérje a halál kapujáig. Az orvosi hivatásnak az is részét képezi – mondta a szentatya -, hogy megtanítsa az embereket a halál elfogadására. A pápa szerint ugyanis az emberi lény olyan összetett, hogy nem csupán a testet, hanem a lelket is figyelembe kell venni. Ebből a szemszögből az értelmetlenül, mindenáron fenntartott orvosi kezelés sértené a végnapjait élő beteg méltóságát – mondta II. János Pál.

Az Osservatore Romano hétvégi számában ugyanakkor konkrétan utal a londoni bíróság döntésére, elsősorban az eutanázia ellen foglalva állást. A katolikus tanítás értelmében ugyanis a “kegyes halál” nem lehet egyéni választás kérdése, az eutanázia ugyanis bűntett az élet ellen – írja a katolikus lap.