A jugoszláv államfő értésre adta, hogy egyáltalán nem elégedett a Nemzetközi Törvényszék tevékenységével, de Belgrádnak együtt kell működnie hágai bírósággal. “A hágai törvényszékkel együtt kell működnünk, de el kell ismernem, hogy a gyomrom is kifordul ha rágondolok erre a bíróságra, amely iszonyatos mértékben táplál előítéleteket, s ez átszövi a bíróság eljárásait. Nekem ebből elég volt.

Képzelem, hogy milyen lehet azoknak, akik kapcsolatban állnak a törvényszékkel” – mondta Vojislav Kostunica az RTS állami televízió egyik késő esti szerdai műsorában.

Az államfő közölte, hogy “teljes mértékben ellenzi a vádlottak kiadatását Hágának, ha az nem törvény szerint történik”.

Jugoszláviában még mindig nincs törvény, amely szabályozná a bírósággal való együttműködést, s ha várhatók a közeljövőben kiadatások, akkor azok a szerb kormány döntése alapján történnek a törvényszék alapszabályának közvetlen alkalmazásával.

Az államfő szerint a jugoszláv állampolgárok törvényi alap nélkül történő kiadatása Hágának nem tenne jót az ország stabilitásának, mert bizalmatlanságot ébresztene a polgárokban az állami intézmények és a jogrendszer iránt.

Dragisa Pesic jugoszláv miniszterelnök a Vecernje Novosti című belgrádi lapban megjelent csütörtöki interjújában úgy nyilatkozott, hogy a jugoszláv állampolgárok kiadatása nem ingatná meg a szövetségi kormányt, mint ahogyan történt Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő kiszolgáltatásakor.

Pesic közölte: ha Milosevic személyesen vagy megbízottja révén kezeskedni kéri a jugoszláv kormányt, hogy szabadlábon védekezhessen, akkor a kabinet megfontolja a kérést. A kormány elvi álláspontja, hogy egyenként meg kell védeni minden jugoszláv állampolgárt – mondta a kormányfő.