A svéd ügyészség vádat emelt a Lundin Energy elnöke és volt vezérigazgatója ellen a szudáni hadsereg és a szövetséges milícia által 1999 és 2003 között Dél-Szudánban elkövetett háborús bűnökben való közreműködés miatt.

A vád szerint a svéd olajipari cég felkérte a szudáni kormányt egy lehetséges olajmező katonai biztosítására, úgy, hogy tisztában voltak vele, hogy a szudáni kormány emberiesség elleni bűncselekményeket fog végrehajtani a területen – ezzel a vállalat vezetői közreműködtek olyan háborús bűnökben, amelyeket a szudáni hadsereg és a szövetséges milícia követett el civilek ellen.

Svédország 2010-ben indított vizsgálatot a holland PAX nem-kormányzati szervezetnek a Lundin szudáni jelenlétéről szóló jelentése alapján, mely a vállalat emberi jogi visszaélésekben játszott szerepének kivizsgálását kérte.

“Az ügy példa nélküli! Ez az első alkalom, hogy egy tőzsdén jegyzett társaság bíróság elé áll háborús bűnök miatt” – mondta Egbert Wesselink, a PAX szóvivője.

A svéd ügyészek indítványozták 1,39 milliárd korona (50 milliárd forint) elkobzását a Lundin Energy-től, ami megfelel annak a nyereségnek, amelyet a vállalat a szudáni üzletág 2003-as eladásából nyert.

A svéd székhelyű Lundin Energy közleményében visszautasít minden jogsértésre vonatkozó állítást. A cég elnökének ügyvédje, Torgny Wetterberg kijelentette: védence ártatlan.