A Skála-Coop Rt.-t 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Budapesti Értéktőzsde a Bevezetési és Forgalombantartási Szabályzat megsértése, valamint a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt – közölte a BÉT az internetes oldalán hétfőn.

A BÉT közleményében rámutat: a tőzsdei cégek alapszabályának rendelkezniük kell arról, hogy a társaság közgyűlése csak akkor hozhat a részvények kivezetésére vonatkozó döntést, ha a részvényesek egy csoportja előzetesen kötelezettséget vállal arra, hogy vételi ajánlatot tesz a vállalat részvényeire. Ezt a szabályt legkésőbb 1999. április végéig kellett volna bevenni a cégek alapszabályába a BÉT Bevezetési és Forgalombantartási Szabályzata szerint, ám a tőzsde rendelkezésére álló, 2001. április 30-án módosított Skála-alapszabály nem tartalmazza ezt az előírást. Emlékeztet a BÉT arra, hogy a cég tavaly július 28-án és szeptember 12-én is tartott rendkívüli közgyűlést, melyeken módosult az alapszabály, ezeket azonban nem küldte meg a Skála a tőzsdének, holott kötelessége lett volna. A BÉT felszólította a Skálát, hogy azonnal küldje meg alapszabályát a tőzsdére.

A legutóbbi, 2002. február 8-i Skála-közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot arra, hogy kezdeményezze a részvények törlését az értékpapír-listáról, ha a cég fő tulajdonosa, a Callum Vagyonkezelő Rt. vagy más befektető tőzsdei vételi ajánlatot tesz. A részvények törlésének feltétele – a tőzsde szabályzata szerint -, hogy valamely befektető a közgyűlést követő 15 napon belül vételi ajánlatot tegyen a papírokra. A BÉT később 30 nappal, március 25-ig meghosszabbította a Skála részvényeinek tőzsdei kivezetésére vonatkozó kérelem benyújtásának határidejét. A Skála március 25-én tájékoztatta a BÉT-et arról, hogy egyetlen befektető sem tett ajánlatot, ezért a cég igazgatósága úgy döntött, hogy nem kezdeményezik a részvények törlését. Erről a döntésről a Skála nem tett közzé soronkívüli tájékoztatást. Ezért a a BÉT március 27-én hívta fel a Skála figyelmét a tájékoztatás megjelentetésére, azonban hétfőig nem hozta nyilvánosságra a döntést a Skála. A határozat ellen 15 napon belül fellebbezhet a Skála.