A jugoszláv kormány szerdán háromnapos határidőt szabott az önkéntes feladásra a hágai Nemzetközi Törvényszék 23 vádlottjának: a kabinet szerint, ha a feltételezett háborús bűnösök addig nem jelentkeznek önként, akkor elfogják őket és kiadják Hágának.

A kormány közzétette a feltételezett háborús bűnösök névsorát. A listán szerepel a többi között a Koszovóban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolt Milan Milutinovic jelenlegi szerb elnök, Dragoljub Ojdanic volt jugoszláv vezérkari főnök, Nikola Sainovic volt szövetségi kormányalelnök. A névsorban szerepel továbbá Milan Zec, a jugoszláv flottaparancsnok, aki lövette Dubrovnikot, illetve Veselin Sljivancanin, Mile Mrksic és Miroslav Radic, az úgynevezett “vukovári trojka” néhai tisztjei.

Ojdanic a minap közölte, hogy önként feladja magát Hágának, Milutinovicról pedig számos esetben azt mondta Zoran Djindjic szerb kormányfő, hogy őt nem adják ki a törvényszéknek, amíg nem jár le az elnöki mandátuma. További három jugoszláv állampolgár szerepel a listán: Vladimir Kovacevic, Sredoje Lukic, Milan Lukic. A listán szereplő nem jugoszláv állampolgárok: Stojan Zupljanin, Ranko Cesic, Savo Todovic, Gojko Jankovic, Mitar Rasevic, Radovan Stankovic, Dragan Zelenovic, Zeljko Meakic, Momcilo Gruban, Vinko Pandurevic, Milan Martic, Radovan Karadzic és Ratko Mladic.

Karadzic volt boszniai szerb elnök, Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok. Mindkettejük holléte ismeretlen. A jugoszláv kormány az említett személyeket felszólították arra, hogy három napon belül lépjenek kapcsolatba a szövetségi igazságügyi minisztériummal. A szövetségi kormány leszögezi, hogy kész kezeskedni a szabadlábon való védekezéshez azon személyekért, akik önként feladják magukat. Ez vonatkozik a nem jugoszláv állampolgárokra is. A határidő elteltével a minisztérium továbbítja a hágai vádlottak listáját az illetékes bíróságoknak.