Két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság pénteken egy nyugdíjas férfit, aki a szegedi repülőtér közelében lévő házának udvaráról rendszeresen tükrözéssel próbálta elvakítani a le- és felszálló gépek pilótáit.

Az 58 éves Savanya Ferencet légi közlekedés biztonsága ellen folytatólagosan elkövetett bűntett miatt – helybenhagyva az első fokú bíróság ítéletét – nyolc hónap fogházra ítélte a megyei bíróság, a büntetés letöltését két év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet jogerős.

A vádirat szerint az idős férfit nagyon zavarja a háza fölött közlekedő repülők zaja, ezért évek óta nappal tükrözéssel, éjszaka pedig nagy fényerejű reflektorokkal próbálta elvakítani a pilótákat.

Egy alkalommal az egyik gép emiatt vészhelyzetbe került, a leszállás majdnem tragédiával végződött, máskor pedig a mentőhelikopter vezetőjének kellett manővereznie, mert az erős fény leszálláskor elvakította – mondták el a tanúk az előző tárgyalásokon.

A pénteki iratismertetéskor elhangzott, hogy 1996-ban indult már eljárás a vádlott ellen, de megszüntették, mert a pszichiátriai szakvélemény Savanya Ferencnél büntethetőséget kizáró elmebetegséget állapított meg.

Az újabb büntetőper a tavaly tavasszal tett repülőtéri feljelentés nyomán indult.
Savanya Ferenc több tárgyaláson is elmondta, hogy az elmúlt években számos országos és helyi hivataltól kért jogorvoslatot helyzetére, de mindenütt elutasították.

A pénteki tárgyaláson pedig kijelentette, hogy “koholt vádak” vannak ellene.

A bíróság az ítélet kiszabásánál figyelembe vette, hogy – az újabban készített igazságügyi elmeorvosi szakvélemény szerint – a vádlott beszámíthatósága korlátozott.