A jugoszláv alkotmánybírósághoz négy kérelem érkezett a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést szabályozó törvény alkotmányos felülvizsgálatára. Eközben Belgrád megvonta a hivatalos védelmet Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnoktól.

A Szerbiai Szocialista Párton, illetve a belgrádi egyetem jogi karának 51 oktatóján kívül a Hazafias Szövetség elnevezésű szervezet, illetve önállóan egy állampolgár is óvást emelt a jogszabály ellen, hangsúlyozva, hogy az ellentétes a szövetségi alkotmánnyal. A lap szerint egyes kérelmezők kérték, hogy a törvény alkotmányos felülvizsgálatáig a taláros testület függessze fel a jogszabály végrehajtását, azaz a vádlottak kiadatását.

A Beta hírügynökség alkotmánybírósági forrásokra hivatkozva korábban arról írt: a testület azután hoz döntést a törvény felfüggesztéséről, hogy elfogták az első hágai vádlottat. Az előállítástól a kiadatásig tartó jogi folyamat körülbelül kilenc napot vesz igénybe, és az alkotmánybíróságnak ennyi idő áll majd rendelkezésre a döntéshozatalhoz.

Elemzők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy az alkotmánybíróság felfüggeszti, majd megsemmisíti a törvényt, hiszen korábban ugyanezt tette a jugoszláv, illetve a szerb kormány rendeletével, amely ugyancsak előírta a hágai vádlottak kiadatását. A szerb kabinet egyébként azóta hozott még egy hasonló tartalmú, némileg pontosított dekrétumot, amely a törvényszék statútumának közvetlen alkalmazása alapján irányozza elő a feltételezett háborús bűnösök kiadatását Hágának.

Hétfőn éjfélkor egyébként lejárt a jugoszláv igazságügyi minisztérium által szabott határidő, ameddig jelentkezhettek azok a vádlottak, akik önként kívánnak Hágába menni. A minisztérium várhatóan kedd délután hozza nyilvánosságra ezen személyek nevét. Az önkéntes feladásért cserébe Belgrád köteles garanciákat vállalni értük Hágánál a szabadlábon való védekezéshez. A belgrádi tömegtájékoztatás szerint hétfőn 15 óráig Dragoljub Ojdanics volt jugoszláv vezérkari főnök, Milan Martics, a Krajinai Szerb Köztársaság egykori elnöke, illetve Mile Mrksics, a “vukovári trojka” egyik tagja jelentette be a minisztériumnál, hogy önként Hágába megy.

Korábbi belgrádi sajtóértesüléseket megerősítve a Beta is olyan információkhoz jutott, hogy tíz nappal ezelőtt megvonták a katonai védelmet Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnoktól, a hágai törvényszék egyik legkeresettebb vádlottjától. Mladics rajta van azon a hágai vádlottlistán, amelyet a múlt héten tett közzé a jugoszláv kormány. A hágai törvényszék szerint Mladics Szerbiában tartózkodik, de a belgrádi hatóságoknak nincs erről tudomásuk.