Hétfőn maga Bill Gates, a Microsoft elnöke volt az egyik tanú azon a bírósági tárgyaláson, melyen a szoftvercéggel immár több éve pereskedő amerikai államok képviseletében Steven Kuney ügyvéd próbálta meg bebizonyítani, hogy a Microsoft több esetben is megsértette az Egyesült Államokban érvényben lévő trösztellenes törvényeket.

Gates a tárgyalóteremben folyamatosan védekező állásponton volt, és többször is megszakította, illetve technikailag kijavította Kuney beszédeit. Jogi szakértők szerint egyébként a Microsoft meglehetősen nagy kockázatot vállalt akkor, amikor úgy döntött, hogy magát Bill Gates-t is a tanúk padjára ülteti, igaz sokak szerint a szoftvercégnek egyszerűen nem volt más választása. Gates ugyanis a Microsoft trösztellenes bírósági tárgyalásain az eddigiekben személyesen nem jelent meg, ehelyett mindig videokazettán küldte el hozzászólásait a bíróság számára. A közelmúltban David Boies főügyész pedig említést tett arról, hogy nem tartja túl hitelesnek Gates ilyen jellegű megnyilvánulásait, most azonban Gates végre személyesen is megjelent a tárgyalóteremben. “Gates példás magatartást tanúsított a bírósági tárgyaláson, és ez rendkívül fontos lehet még a számára. Ez nem az a Gates, akit korábban láttunk” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bob Lande, a Baltimore Jogakadémiai Egyetem trösztellenes ügyekkel foglalkozó professzora.

Steven Kuney a hétfői tárgyaláson folyamatosan támadta a Microsoftot, így többek közt említést tett egy 1998-ban keltezett elektronikus levélről, melyben Gates azt írta munkatársainak, hogy amennyiben lehetővé teszik az Office dokumentumok más cégek webböngésző szoftvereiben történő megjelenítését, az a lehető legrosszabb lenne a Microsoft számára. Kuney ezzel azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a Microsoft folyamatosan azon van, hogy a konkurens szoftverfejlesztő cégek életét megnehezítse. Kuney a tárgyalás délutáni szakaszában elsősorban a Windows operációs rendszerek más szoftverekkel történő együttműködő-képességével foglalkozott, valamint azzal, hogy a Microsoftnak a megfelelő körülmények között fel kellene fednie szoftverei forráskódját. Gates Kuney vádjaira többször is azt válaszolta, hogy ő sohasem kérte beosztottjait arra, hogy a Microsoft szoftvereket úgy fejlesszék, hogy azok ne legyenek képesek a konkurens cégek szoftvereivel történő együttműködésre.