Iszonyatos vihart kavart az az új felmérés, mely szerint a file-megosztó alkalmazások nemhogy csökkentik a legális eladásokat, hanem egyenesen elősegítik azt.

Az Interneten keresztül havonta több millió dal kerül illegálisan a felhasználókhoz, azonban a file-cserélgetés valójában arra ösztönzi az embereket, hogy minél több pénzt költsenek a zeneboltokban – állítja a legújabb felmérés.

A Jupiter Research által végett kutatás a héten látott napvilágot, mely szerint az átlagos online zenekedvelők 19 százaléka, a tapasztalt “file-megosztók” 34 százaléka, és mind azok, akik kevesebb mint hat hónapja élnek a file-cserélgetés lehetőségével, azt vallották, hogy jóval többet költenek legális zenére, mint valaha. A veterán file-kereskedők – akik CD-íróval is rendelkeznek – 36 százalékának szintén megnövekedett az ilyen irányú kiadása, és a megkérdezettek csupán 14 százaléka vallotta azt, hogy valóban kevesebbet fizet, amióta az Interneten keresztül is elérheti kedvenc zenéit.

Természetesen a zeneipar képviselői felháborodtak; szerintük a felmérés hazugságokon alapul és megtéveszt, mivel a legtöbben nem az igazat válaszolták a feltett kérdésekre, hiszen az eladási adatokból kiderül, hogy évről-évre csökkennek a hivatalos eladások, s ezzel együtt az ipar és az állam bevételei is.