Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a szoftveróriás Microsoft ellen annak megállapítása céljából, hogy a társaság nem követ-e el törvénysértést, amikor összegyűjti a felhasználók személyes adatait.

Az Európai Unió végrehajtói testülete bejelentette, hogy vizsgálatot indított a Microsoft ellen a társaság .Net Passport szolgáltatása miatt. Az ügyet Erik Meijer, az Európai Parlament egyik holland képviselője robbantotta ki. “Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a nemzeti adatvédelmi hatóságok közreműködésével, mivel kétségek merültek fel a rendszer Európai Unió adatvédelmi törvényeivel való összhangjában” – közölte Frits Bolkestein, az Európai Bizottság egyik meghatalmazottja.

Mejiernek kétségei merültek fel a .Net Passport szolgáltatással kapcsolatban, amely során a Microsoft összegyűjti a felhasználók személyes adatait. Mindez egy külön e-mail cím segítségével történhet, illetőleg más weboldalakon keresztül, amikor a felhasználó online vásárol, játszik vagy banki tranzakciót hajt végre. A képviselő szerint a .Net Passportba való regisztrálás elmulasztása esetén a felhasználó általában nem vehet igénybe bizonyos szolgáltatásokat a weboldalakon, a regisztrációból való kijelentkezés pedig nem lehetséges.

Az EU egyébként egy másik vizsgálatot is folytat a szoftveróriás ellen, amely azt az ügyet hivatott tisztázni, miszerint a társaság szándékosan úgy fejlesztette ki Windows operációs rendszerét, hogy az jobban működjön a társaság saját szerver szoftverével, mint a riválisok termékeivel. Egyes körökben az is aggodalmat keltett, hogy a társaság az operációs rendszerhez kötötte a Media Player médialejátszó szoftverét.