Bűnösnek vallotta magát a Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődött büntetőperben Faludi Tímea, a Nyírő Gyula Kórház fekete angyalként emlegetett 25 éves ápolónője, aki a vádirat szerint 2000 május és 2001 februárja között a munkahelyén nyolc súlyos betegségben szenvedő betegnek adott halálos injekciót.

A vádlott a bíróság előtt elmondta: nemcsak a nyolc vádiratban szereplő áldozat, de a többi általa kezelt beteg miatt is bűnösnek érzi magát.

Ugyanakkor azt is többször hangsúlyozta: az injekciókat csak azért adta be, hogy a halálos betegségben szenvedők fájdalmát enyhítse, azt pedig nem tudta, hogy ezzel halálukat okozza.

Az ápolónő nem tagadta, hogy a csak orvosi utasításra adható vénás-, morfium-, szeduxen- és más injekciókat saját belátása szerint, önhatalmúlag alkalmazta, megszegve olykor a szakmai szabályokat is.

Faludi Tímea vádlott vallomásában megjegyezte: bár az osztályon a nővéreknek tilos volt a vénásinjekció beadása, a gyakorlatban ez mégis megtörtént és hallgatólagosan tudomásul is vették.

A vádlotti vallomást követően a bíróság megtekinti az ápolónő nyomozati vallomásairól készült többórás videofelvételeket is, ez várhatóan az egy hét múlva következő tárgyaláson folytatódik. A tanúk meghallgatására csak ezután kerül sor.