Több alkotmányjogász és adatvédelmi szakember szerint törvénysértően küldött Orbán Viktor búcsúlevelet a nyugdíjasoknak. Az adatvédelmi biztos már vizsgálja, hogy törvényesen jutott-e a címekhez a volt miniszterelnök.

Valószínűleg jogsértően kérte és használta a leköszönt kormány a nyugdíjasok adatait, amikor Orbán Viktor levélben kereste meg őket – vélik alkotmányjogászok. A Népszava értesülései szerint az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet olyan felszólítást kapott, amelyben Varga Mihály a címlista átadását kérte, azért, hogy hivatalos nyugdíjemelésről szóló tájékoztatást adjanak az időseknek. Ezzel szemben a napokban az érintettek emlékeztető búcsúlevelet kaptak a volt miniszterelnöktől. Alkotmányjogászok szerint a hétfőn leköszönt kormány vélhetően személyiségi jogokat sértett, amikor “búcsúleveléhez” használta fel a nyugdíjasok adatait.

A Népszabadságnak nyilatkozó adatvédelmi szakemberek szerint a kormány eljárása hasonlít a Millenniumi Országjáró című kiadvány kiküldéséhez. Akkor 3,5 millió címhez jutott jogosulatlanul az Országimázs Központ, a jogsértést az adatvédelmi biztos és a bíróság is megállapította. Akkor a kormány azzal védekezett, hogy kötelessége a döntésekről tájékoztatni a lakosságot. Ez volt az első alkalom, hogy nyugdíjemelésről a külön levélben tájékoztatták a nyugdíjasokat. Becslések szerint 450 millió forintba kerülhetett a levelek kiküldése.