Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) igazgatója szerdán bejelentette, hogy a hivatal nagyszabású átszervezése után jobban összpontosítanak majd a cyberbűnözésre. Egy adatvédelmi szervezet korábban olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek szerint az FBI által működtetett Carnivore internetmegfigyelő rendszer nemcsak gyanúsítottak, hanem mások e-mailjeit is gyűjtötte – az FBI a szoftver hibás működésével magyarázta az esetet.

Robert Mueller, a Federal Bureau of Investigation igazgatója sajtótájékoztatón számolt be az átszervezés részleteiről, különös tekintettel a “cyber alapú támadásokra és a high-tech bűnözésre”. Több ügynököt és több forrást csoportosítanak át erre a területre – mondta Mueller, és hozzátette: a hivatalon belüli technológia továbbfejlesztése a legfontosabb prioritások közé tartozik. Ez nem csak azt jelenti, hogy újabb számítógépeket bocsátanak az ügynökök rendelkezésére, hanem azt is, hogy a legfelső szinttől a legalsóig mindenkit továbbképeznek az internetes technológia jobb megismerése érdekében.

Egy nappal Mueller bejelentése előtt egy amerikai adatvédelmi csoport a Carnivore rendszerre vonatkozó információkat hozott nyilvánosságra, s ez meglehetősen kínos helyzetbe hozta az FBI-t. A Hivatal két éve üzemelteti a Carnivore rendszert, amely többek között az Interneten bonyolított forgalmat és kommunikációt monitorizálja azoknál a szolgáltatóknál, ahol a rendszert feltelepítették. Az FBI többször is hangsúlyozta, hogy a Carnivore segítségével csak olyan személyek esetében végeznek adatgyűjtést, akik gyanúsítottak és megfigyelésüket törvényesen engedélyezték. Az Electronic Privacy Information Center (EPIC) elnevezésű szervezet nem elégedett meg ennyivel, hanem bírósági úton kötelezte az FBI-t, hogy tegye hozzáférhetővé a Carnivore által gyűjtött adatokat. Ezekből kiderült, hogy technikai hiba miatt 2000 elején a rendszer nem csupán gyanúsítottakat, hanem más személyeket is megfigyelt. A meghibásodás miatt ráadásul az FBI egyik technikusa nem csupán a véletlenül (és jogtalanul) megszerzett e-maileket semmisítette meg, hanem azokat is, amelyeket terrorista támadások megelőzése miatt gyűjtöttek. Az EPIC szerint a vizsgált kapcsolatok között olyan is volt, amely Osama bin Ladenhez kapcsolódott. “Ezek a dokumentumok azt bizonyítják, amit közülünk sokan már két éve gyanítanak: a Carnivore erős, de buta eszköz, amely veszélyezteti az ártatlan amerikai állampolgárok személyes adatait” – nyilatkozta az EPIC egyik képviselője.