Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelméről és az Európai Ügyész intézményének megteremtéséről kezdődött kétnapos nemzetközi konferencia csütörtökön Budapesten.

Az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala és a Magyar Jogászok az Európai Büntetőjogért Egyesület (MAJEB) közös tanácskozásának megnyitóján Polt Péter legfőbb ügyész angol nyelvű köszöntőjében elmondta: öt évvel ezelőtt sok jogász még szkepticizmussal tekintett az olyan ambiciózus törekvésekre, mint egy közös uniós nyomozó és vádhatóság létrehozása.

Utalt arra, hogy az Európai Ügyész intézményének elképzelése azonban ma már nem csak az utópiákba illik, az Európai Bizottság a témában 2001. december 11-én kibocsátott Zöld Könyvével konkrét, az államok által érdemben elbírálható javaslat került az asztalra.

Luca Pierantoni, az Európai Bizottság EuropAid-Cooperation képviselője a konferencia jelentőségéről szólva kiemelte: az Európai Ügyész intézménye jelenleg rendkívül magas prioritással szerepel az Európai Bizottság napirendjén. Jelezte: a bizottság állásfoglalása szerint a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni hatékony fellépés csak európai szinten, egy közös keretbe foglalt nyomozói és vádhatósági együttműködéssel valósítható meg.

Farkas Ákos, a MAJEB elnöke a megnyitót követően elmondta: az Európai Unióban meglehetősen súlyos problémát jelentenek a pénzügyi csalások okozta károk, amelyek ellen azonban az egyes országok büntető jogszabályainak különbözősége miatt nem lehet egységesen fellépni. Hozzátette: az unióban a ,90-es évek óta vannak törekvések az egységes büntető jogszabályok kialakítására.

Ezek érvényesítésére szolgálna az Európai Ügyész intézménye, amelynek alapját egy Brüsszelben székelő Európai Ügyész és a tagállamokban tevékenykedő helyettes európai ügyészek hálózata adná. Farkas Ákos rámutatott arra, hogy az intézmény kialakítása ellenállásba ütközik a tagállamok részéről, amelyek általában úgy tekintenek a közös igazságszolgáltatási rendszer kialakítására, mint szuverenitásuk utolsó elemének elvesztésére.