Hevesen tiltakoznak az amerikai polgárjogi és emberi jogi csoportok az ellen, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az FBI rendkívüli jogokat kapott. A kormány és a Szövetségi Nyomozó Hivatal vezetői szerint azonban az intézkedések indokoltak.

Ennek igazolására be is jelentették: fennáll a veszélye annak, hogy szélsőségesek hordozható rakétával polgári repülőgépekre támadjanak, akár még az Egyesült Államok területén is. J. Edgar Hoover, az FBI alapítója és első igazgatója hivatali ideje alatt a szövetségi nyomozóhivatalnak jelentős befolyása volt az amerikaiak mindennapjaira. Abban az időben mozgalmak szerveződtek túlhatalma ellen, és még a polgárjogi harcos, Martin Luther King is küzdött az FBI megfegyelmezéséért.

A polgári jogi csoportok szerint most megint valami hasonló történik az Egyesült Államokban. A testület szabadkezet kap vallási, politikai rendezvények, sőt az internet megfigyelésére is. A miniszteri rendelet értelmében az FBI-ügynökök felső utasítás nélkül is kezdeményezhetnek akciókat. Bush amerikai elnök szerint a hatáskör bővítése nem csorbítja majd az amerikaiak féltve őrzött szabadságjogait, de az ország biztonsága érdekében szükség van ezekre az intézkedésekre. Sokan azonban nem értenek egyet mindezzel: leginkább az arab-amerikaiak aggódnak. Szerintük a hivatal rejtett tekintete elsősorban rájuk szegeződik majd.