A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem érvényesültek a közbeszerzési törvény egyes szabályai azzal, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja (MeH OK) olyan keretszerződést kötött, amelyeket eseti szerződésekkel töltöttek ki a Happy End és az Ezüsthajó Kft. esetében – hangzott el az LÜ-n tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese közölte: vizsgálatuk szerint sem a közbeszerzési törvény, sem a polgári jogi törvény nem ismeri a keret-, illetve az eseti szerződés fogalmát, azonban ezek lehetnek szabályosak, ha a keretszerződés pontosan megjelöli a szolgáltatás tárgyát, fajtáját. Megemlítette azt is, hogy a konkrét esetben a szerződések a polgári jogi törvény szerint semmisek, de nem orvosolhatók. Elmondta azt is, hogy Keller László szocialista országgyűlési képviselő 2001 szeptemberi kérdésére – amelynek alapja az Állami Számvevőszék vizsgálata volt – küldött válaszuk szerint egy szerződés érvénytelenségének két fajtája van, a semmisség vagy a megtámadhatóság. Varga Zs. András magyarázatképp elmondta, hogy a jogszabály megsértésével kötött szerződés semmis, és lehetőség van a közérdek sérelmének orvoslására akkor, ha az eredeti állapotot vissza lehet állítani. Mivel azonban a konkrét esetben szolgáltatásokról volt szó, azt nem lehet visszaállítani. Közölte azt is, hogy a megtámadhatóság a másik lehetőség, viszont erre az Legfőbb Ügyészségnek nincs jogosítványa, mivel ezzel csak a szerződő felek élhetnek. A legfőbb ügyész helyettese szólt arról is: a MeH-nek már 2002 februárjában javaslatot küldtek, hogy miként orvosolhatná a hivatal az ÁSZ és az ügyészség által is megállapított semmisséget.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Keller László legutolsó, illetve Juhász Ferenc országgyűlési képviselő 2002 márciusi feljelentéséig nem volt szó arról, hogy ezek a szerződések bűncselekményt valósítanának meg. A helyzet idén márciusban változott meg, amikor Juhász Ferenc feljelentést tett, illetve Keller László bűncselekményre utaló adatokat közölt. Az ügymenetet ismertetve a legfőbb ügyész helyettese elmondta, hogy a Fővárosi Főügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el a Happy End és az Ezüstható Kft. szerződéseivel kapcsolatban, majd az ORFK hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Varga Zs. András hangsúlyozta: bár ugyanazokról a szerződésekről van szó a magán- és a büntetőjogi eljárásban, de míg az LÜ a szerződéskötések körülményeit vizsgálata, addig a nyomozást a szerződések teljesítésével összefüggésben indították. – Az ügyészség a szervezethez érkező leveleket, beadványokat szakmai kérdéseknek tekintette, amelyekre szakmai válaszokat adott időben – mondta Varga Zs. András.