Az érdeklődők már 2002 júniusától, a hivatalos szeptemberi megnyitás előtt ellátogathatnak a Budapest szívében megnyíló ifjúsági központba. A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ és Diákcentrum szolgáltatásait a látogatók nyáron ingyenesen kipróbálhatják, és véleményükkel, észrevételeikkel hozzájárulhatnak a Központ végleges működésének kialakításához.
A középiskolás diákok, felsőoktatási hallgatók, oktatók, kutatók és a nagyközönség előtt is nyitva álló Központ célja elsősorban az, hogy valamennyi érdeklődő számára biztosítsa az elektronikus információforrásokhoz való hozzáférést.
Ennek megfelelően a Hallgatói Információs Központ 13 olvasótermében mintegy 500 férőhelyet alakítanak ki, melyek közül 350 korlátlan számítógépes és internetes kapcsolattal ellátott. A Központ belső hálózatán keresztül a látogatók szabadon hozzáférhetnek az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) program körében elérhető általános, több tudományterületet átfogó információtárakhoz, illetve speciális adatbázisokhoz. Emellett a Hallgatói Információs Központban a fiatalok a tanulmányaikhoz kapcsolódó kérdésekre is választ kaphatnak; ifjúsági szervezetek, tanácsadó szolgálatok segítenek a látogatóknak megfelelő ösztöndíj, vagy állás keresésében. Az épületben helyet kapó rendezvényközpontban pedig tudományos konferenciák, ismeretterjesztő előadások és koncertek is várják az érdeklődőket.