Az uniós vezetők attól tartanak, hogy az a bővítés elodázását jelentené

Az Európai Unió nizzai szerződésének másodszori ír elutasítása jelentősen késleltetné az unió bővítési terveinek megvalósulását – figyelmeztetett pénteken Münchenben az EU bővítési biztosa.

“Nagyon, nagyon súlyos problémák lesznek, ha az írországi népszavazás másodszor is kudarcba fullad. Erre, hogy őszinte legyek, nincs megoldásom” – mondta Günter Verheugen egy müncheni gazdasági konferencián tartott előadásában. Ha az év második felében esedékes referendumon az írek többsége ismét elutasítja a bővítést, az Verheugen szerint legalább is bizonyos késedelmet okoz, és az “nagyon veszélyes lenne”.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke is arra figyelmeztetett a napokban, hogy egy második ír elutasítás újabb problémákat vetne fel a bővítéssel kapcsolatban, de most első ízben vetődött fel a késedelem lehetősége – írja a Reuters Verheugen szavai kapcsán.

Az EU jelenlegi álláspontja szerint 2004-ben tíz ország – Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia – csatlakozhat az unióhoz, a várhatóan idén decemberben lezáruló csatlakozási tárgyalások eredményeként.