Befejeződött a bizonyítékok gyűjtése, s megkezdődött az információk ellenőrzésének sziszifuszi munkája a nyolc halálos áldozatot követelő május 9-i móri fegyveres bankrablás ügyében – közölte Kovács Lajos rendőr ezredes csütörtökön Székesfehérvárott.

A nyomozás vezetője erről a Fejér Megyei Önkormányzat MSZP-frakciójának a közbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket megvitató ülését megelőzően beszélt az újságíróknak. Mint elmondta, bár a tettesek még nem kerültek rendőrkézre, de a rendőrség az elmúlt időszakban, rendkívül aprólékos munkával, már összegyűjtött minden olyan nyomot, maradványt, beleértve remélhetően a gyilkosoktól származó lábnyomot és ujjnyomot is, amelyek majdan bizonyíthatják az elkövetők bűnösségét. Hozzátette: felkutattak jó néhány olyan tanút, akik látták Móron, illetve a bankból távozni a tetteseket, s a nyomozás mostani szakaszában igyekeznek azoknak a bűnözőknek, illetve eddig még nem büntetett előéletű személyeknek a nyomára bukkanni, akik elkövethették a bűncselekményt.

Az ezredes beszámolója szerint, különböző szempontok alapján, aprólékos munkával kigyűjtik és a törvényesség teljes betartásával ellenőrzik azokat a bűnözőket, beleértve a börtönökből május 9-e előtt szabadultakat is, akik valamilyen okból számításba jöhetnek a gyilkosság elkövetésében. Hozzáfűzte: előreveszik azokat, akik lőfegyverrel, főként a Móron is használt Scorpió típusú fegyverrel raboltak ki, vagy kíséreltek kirabolni pénzintézeteket, illetve pénzszállító járműveket, s ellenőriznek minden Magyarországon fellelhető, legálisan, vagy illegálisan tartott ilyen típusú gépfegyvert.

Kovács Lajos elmondta, hogy “hegyekben állnak” a bankrablás ügyében érkezett bejelentések a nyomozók asztalán. Valamennyit rendre ellenőrzik, ami óriási, idegfeszítő és nagyon időigényes munka. Megjegyezte: többszörös biztosítással dolgoznak, azaz egy-egy érdemleges bejelentést, információt többször is ellenőriznek. Kitért arra is, hogy a nyomravezetőnek felajánlott 25 millió forintos jutalom, illetve a vádalku lehetősége “megmozgatta az alvilágot ” is, s sok bejelentés érkezik a rendőrségre a bűnözői körökből. Az ezredes közölte: a rendőrség felvette a kapcsolatot az Interpol-tagországokkal, s tájékoztatta a történtekről a környező országok rendőrségét is.

Kovács Lajos szerint még nincs válasz arra a kérdésre, a bűnözők miért éppen Mórt választották ki a bűncselekmény elkövetésére, valamint az sem tisztázott, hogy a történtek hátterében mi volt az elsődleges, a pénzszerzés, vagy a mészárlás. Hozzáfűzte: mindkét verzió mellett szólnak érvek és tények, minthogy az ügy körülményei is egyaránt utalhatnak profizmusra vagy primitív rablásra. – Bár a tapasztalatok szerint ilyen súlyú bűncselekményt olyanok követhetnek el, akiknek már volt dolguk a rendőrséggel – mondta a nyomozás vezetője.