Tízből kilenc megkérdezett amerikai vélte úgy egy felmérés során, hogy az állampolgári eskü szövegéből nem kellene eltörölni az “istenfélő” jelzőt. Úgy vélik, a kormánynak támogatnia kellene a vallási meggyőződés kifejezését, egészen addig, amíg nem konkrét vallással teszik ezt.

San Franciscóban a fellebbviteli bíróság szerdán kimondta: az állampolgári eskü szövege alkotmányellenesen tartalmazza az “istenfélő” jelzőt, amelyet 1954-ben fűztek az eskü szövegéhez.

Az eskü jelenlegi szövege a következő: “hűséget esküszöm az Amerikai Egyesült Államok zászlajára, és a köztársaságra, amelyet jelképez, amely istenfélő, oszthatatlan, szabad és igazságos”.

A Newsweek által megrendelt felmérés során a közvélemény-kutató cég ezer embert kérdezett meg az eskü szövegéről.

A többség – a megkérdezettek 87 százaléka – ragaszkodik az eskü jelenlegi szövegéhez. Azzal azonban a megkérdezettek 36 százaléka támogatja, hogy a kormány ne támogasson semmilyen vallási meggyőződést. 60 százalék azonban azt is közölte, hogy jónak tartja, ha a kormány vezetői hangoztatják vallási meggyőződésüket.

A megkérdezettek 12 százaléka szerint iskolában, kormányépületekben, állami intézményekben nem szabadna vallási meggyőződést kifejezni, míg 84 százalék szerint ez mindaddig megengedhető, amíg nem egy konkrét vallás népszerűsítéséről van szó.

A megkérdezettek 45 százaléka szerint az Egyesült Államok világi állam, ahol a vallás nem meghatározó karakterjegy, 29 százalék nyilatkozta ugyanakkor azt, hogy az USA katolikus ország – írta a CNN.