Angola környezetszennyezés miatt kétmillió dollárra bünteti az amerikai Chevron Texaco olajtársaságot – közölte a BBC. Ez az első alkalom, hogy egy afrikai ország bírságot ró ki egy, a vizein dolgozó olajcégre.

A halászati és környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint komoly környezetszennyezést okozott, amikor júniusban olaj ömlött a tengerbe a Chevron fúrótornyaiból, illetve a tengerfenéken futó vezetékekből. Az olajszivárgás miatt a környékbeli halászok is kénytelenek voltak egy időre felhagyni a munkával. Angola naponta nyolcszázezer hordó olajat exportál – több nyersolajat szállít például az Egyesült Államokba, mint Kuvait. A kitermelés háromnegyedét az Chevron Texaco végzi.

Az olajcéget a környezetszennyezés miatt rendszeresen vádolják a környezetvédők, és a legutóbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a fúrótornyok elöregedett vezetékei valóban komoly károkat okoznak. A Chevron néhány napja ötvenötezer hordóval csökkentette a termelést, hogy csökkentse a szennyezést, és ígéretet tett rá, hogy 108 millió dollárt fordít a vezetékek cseréjére.