Magyarország 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, az erről szóló népszavazást a tervek szerint 2003 kora nyarán írják ki – jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön délután a gyöngyösi főiskolán tartott várospolitikai fórumon. A kormányfő a múltat vizsgáló bizottságok kapcsán elmondta, hogy ő az alapos, körültekintő vizsgálódások híve, nem szeretne gyors eljárásokat.

A miniszterelnök elmondta: ez év végére lezárják a még nyitott kérdésekben a csatlakozási tárgyalásokat, de a hátralévő időben lehetőség nyílik egyes kérdésekben előnyösebb pozíciók kiharcolására. Közölte: el szeretnék érni azt is, hogy a jelenlegi tervekkel ellentétben, Magyarországot ne 20, hanem 22 tag képviselje az Európai Parlamentben. A médiáról szólva kijelentette: nincs igénye udvari televízióra és rádióra. Azt mondta: akkor megy be majd a rádióstúdióba, ha fontos mondanivalója van. Szavai szerint el kell érni a kiegyensúlyozott és objektív médiatájékoztatást, amely mindkét politikai oldal számára elfogadható.

A budapesti Erzsébet hídon zajlott demonstrációval szembeni rendőrségi fellépést firtató kérdésre kijelentette: a rendőrség jogszerűen járt el, a tiltakozókat nem erőszakosan, de határozottan szorította le a hídról. Kifejtette: azokban az országokban, ahol 200 éve demokráciában élnek, természetes ez a fellépés. Medgyessy Péter beszélt az orosz piacok visszaszerzésének lehetőségéről, és elmondta, hogy ennek érdekében ősszel Moszkvába látogat, ahol találkozik Putyin elnökkel. – A piacok visszaszerzésének kidolgozására egy orosz-magyar vegyes bizottságot hoznak létre – közölte a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: a magyar befektetőknek meg kell küzdeniük az orosz piacért, mert a verseny nagy, Magyarország pedig elszalasztott 12 évet.

A Horn Gyulának javasolt kitüntetést Medgyessy Péter azzal indokolta, hogy Horn négy évig az ország miniszterelnöke volt, és az elmúlt 15 évben olyan tettek fűződnek a nevéhez, mint a keletnémetek átengedése a magyar határon 1989-ben, és a NATO-csatlakozás kezdeményezése. – Az elismerés még akkor is jár neki, ha korábbi életútjában vitatható időszakok is voltak – hangsúlyozta Medgyessy Péter. Arra a kérdésre, hogy a közvélemény mikor tekinthet be az előző kormány gyanús gazdasági ügyeibe, a miniszterelnök azt válaszolta: mindent vizsgálat alá vetnek, ahol gyanú áll fenn, de ehhez idő kell. Mint mondta, mindent csak törvényesen lehet vizsgálni, ezért nem egyezik bele a gyorsított eljárásokba sem. A vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák. – Ettől van a nagy idegesség a másik oldalon – fogalmazott a miniszterelnök.

A gyöngyösi Barátok terén a miniszterelnököt a Gyöngyösoroszi Polgári Kör tagjai – mintegy ötvenen – D-209-es feliratú táblával várták. Az előre bejelentett demonstráció fél órán belül véget ért, mert a tiltakozók nem találkoztak Medgyessy Péterrel. A demonstrációt ugyanis a fórum korábban megjelölt helyszínére hívták össze, ám a miniszterelnök programját időközben a gyöngyösi főiskolára tették át.