A Magyar Fejlesztési Bank feljelentése nyomán az Országos Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen elrendelte péntek délelőtt a nyomozást különleges adatokkal való visszaélés miatt – tudta meg az [origo].

A pénzintézet a kormányváltás után megújult vezetése szerint olyan iratokat találtak, amelyek az Apeh-től, továbbá a Nemzetbiztonsági Hivataltól kerülhettek ki. Az ügyfelekről és más személyekről, köztük egy újságíróról a Földi László vezette Defend Kft. készített elemzést.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága péntek délelőtt elrendelte a nyomozást különleges adatokkal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen, miután a Magyar Fejlesztési Bank új vezetése feljelentést tett, mert olyan adatokat találtak, amelyek szerintük titkosak. A kormányváltás után a megváltozott vezetésű pénzintézet a korábbi működés áttekintése során számos titkosnak vélt iratot talált a bank páncélszekrényeiben.

A banknál – az origo tudomása szerint – olyan adatok is fellelhetők voltak, amelyek számukra nem hozzáférhető információs rendszerből származtak. Az új menedzsment talált a nemzetbiztonsági hivatal adatbázisából származó adatokat, valamint a “C’ típusú nemzetbiztonsági átvizsgáláson átesett személyek adatai is közkézen forogtak, amely elvileg kizárólag az NBH-nál található. Emellett az APEH-től kikerült adótitkok, valamint kereskedelmi bankok bázisában tárolt adatok is megtalálhatóak voltak a pénzintézet széfjeiben. Az újságírók úgy tudják, az adatok nagy része kikerült a banktól.

Ezt követően tett feljelentést a bank. Az MFB számára a részben a tulajdonában lévő Defend Kft készítette a különleges elemzéseket. A biztonsági cég irányítója Földi László egykori hírszerző tiszt volt, aki a Nyírfa-ügyben vált ismertté, amikor menesztették a titkosszolgálattól. Miután az Orbán Viktor által irobbantott megfigyelési ügyben a Fidesz mellé állt, valamint a Defend számos állami megrendelést kapott, az akkori ellenzék a Fidesz magántitkosszolgálatának nevezte a céget.