Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter augusztus második felében Bukarestbe látogat, hogy a román hatóságokkal együtt megvizsgálja a törvénytelenül Franciaországban tartózkodó román állampolgárok repatriálásának ügyét – közölte a román kormány, miután hétfőn Adrian Nastase miniszterelnök Sarkozyvel beszélt telefonon.

Nastase megegyezett a francia belügyminiszterrel, hogy még júliusban Párizsba küldi Ioan Rus román belügyminisztert, aki a helyszínen próbál megoldást találni a kétoldalú viszonyt terhelő problémákra. Mi is terheli a román-francia viszonyt? Mintegy két héttel ezelőtt a francia hatóságok őrizetbe vettek tíz romániai cigány koldust, akiket kiutasítottak az országból, és az Air France egyik járatával Bukarestbe küldték. A művelet tulajdonképpen csak a kezdetét jelentette egy nagyobb akciónak, amelyben a franciák mintegy 200 olyan romániai fogyatékost, álfogyatékost és cigányt kívánnak visszaküldeni Romániába, akik különböző bűnözőhálózatoknak dolgoznak. Az első romániai cigány koldusok már a kilencvenes évek elején eljutottak Franciaországba, és a sorsukat figyelő kutatók számukat tavaly 4000-5000 körülire tették. Ezek főképpen Ile-de-France térségében éltek többnyire nomád életet, és főképp újságeladásból, lopásból és koldulásból tengették napjaikat.

Miután január elsejétől a román állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Nyugat-Európában, Románia különböző városaiban bűnözőszervezetek alakultak a romániai cigányok és nyomorékok nyugati államokba történő eljuttatására. A hálózatok a kelet-európai prostitúciós hálózatok mintájára szerveződtek, és a nyomorékoknak például kezdetben nyugati kezelést és protéziseket ígértek. Több ilyen csoport bukott le az utóbbi hetekben Románia-szerte. Kolozsváron a helyi rendőrség az FBI ügynökeivel közösen fülelt le egy hálózatot, amelynek tagjai – Carol Gaspar, Augustina Ticudean és Petru Martocian – New Yorkba szállították a koldusokat. A hálózat tagjainak egy-egy koldus napi 300 és ezer dollár közötti jövedelmet jelentett.

Kedden Nagyszentmiklóson vették őrizetbe a román határőrök annak a hálózatnak az egyik vezetőjét, aki 19 koldust és utcalányt szállított volna Olaszországba. Július 19-én Bukarestben akadt horogra három férfi, a 41 éves Oprea Iancu, alias “Secundar”, a 31 esztendős Marian Iancu, alias “Nixon” és a szintén 41 éves Gheorghe Vlad, akik idén február óta többtucatnyi nyomorék koldust exportáltak Franciaországba. A szerencsétlen áldozatoknak útlevelet szereztek, és mikrobuszokkal utaztatták ki őket. Franciaországban a Iancu család másik tagjai várták őket. Mindegyik koldusnak naponta legalább 150 eurót kellett összekoldulnia és átadnia “jótevőinek”. Nagyváradon július 10-én állították bíróság elé David Sorin Tripon élesdi lakost, aki a portugáliai Faro üdülővárost “látta el” romániai koldusokkal. A román belügyminisztérium adatai szerint 2002 első hat hónapjában a hatóságok 74 embercsempész-hálózatot számoltak fel országos szinten, 127 “vezetőt” és 462 csempészett személyt vettek őrizetbe. Ez utóbbiak között 20 nyomorék volt. A koldulás egyébként Romániában megszokott és jövedelmező szakma. A jámbor lelkű adakozók is megdöbbentek azonban, amikor július 5-én, egyetlen nap leforgása alatt, Bukarest egyetlen kerületében több mint húsz kolduló álszerzetest füleltek le a hatóságok.