Az amerikai kongresszusban szerdán váratlan fordulattal megszületett a megegyezés a vállalati könyvviteli szabályozás drasztikus szigorításáról.

A szerdai tőzsdei hullámlovaglás a jelek szerint komoly hatással volt az amerikai kormányzat gazdasági stratégiájára. Bár a börzék a hétfői és a keddi, befektetői pánikot okozó zuhanás után rekordsebességgel pozitív korrekciót hajtottak végre – a Dow-index 488,9 ponttal, 6,35 százalékkal emelkedett a nap végére, a Nasdaq pedig 4,98 százalékkal zárt magasabban, mint kedden -, a Bush-kormányzat elérkezettnek látta az időt, hogy némileg korrigáljon a “minimális állami beavatkozás” propagált gazdaságpolitikáján. Elemzők legkorábban őszre vártak esetleges kompromisszumos megegyezést demokraták és republikánusok között a vállalati könyvvitel reformjának törvénytervezetéről, szerdán azonban meglepetésre a képviselőházban a republikánusok gyakorlatilag zöld utat engedtek a 30-as évek óta a vállalati könyvvitel szabályait példátlan szigorral újraíró tervezetnek, amely így már csak Bush elnök aláírására vár.

A törvény jelentősen korlátozni fogja az auditáló cégeket abban, hogy esetlegesen érdekkonfliktusba keveredve egyéb tanácsadási szolgáltatást nyújtsanak az általuk auditált vállalatoknak. A pénzügyi visszaélések körébe bekerül egy új, az értékpapírokkal folytatott manipulációkat akár 25 év börtönnel honoráló tétel. Újdonság az is, hogy a besározódott felsővezetők szabadságvesztési ideje a duplájára nő.

A törvénytervezet központi eleme egy független bizottság létrehozása, amely az Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) égisze alatt a nyilvános, tőzsdén jegyzett cégek auditált mérlegét ellenőrzi majd. A bizottság saját hatáskörben vizsgálatot indíthat és adott esetben büntetést szabhat ki, ha az auditáló cégek pontatlan pénzügyi beszámolót hagynának jóvá.