A svájci Swiss Re viszontbiztosító a hétvégén üdvözölte azt a bírósági döntést, hogy a tavaly szeptember 11-én megtámadott New York-i World Trade Center biztosításával kapcsolatos kérdéseket két külön eljárás keretében rendezzék.

Az első eljárásban, amely november elején kezdődik, megállapítást kell nyerjen, hogy az ikertornyok lerombolásával egyetlen támadásról és így egy biztosítási esetről, vagy a két külön támadásról és külön biztosítási esményről van-e szó. A Swiss Re és az ügyben érintett többi, mintegy 20 biztosítótársaság az egy támadás-egy eset mellett érvelnek, hiszen ez a követelhető biztosítási összeget a felére csökkenti.

Ha egy esetnek tekintik a támadást, a WTC-t csupán néhány hónappal a támadás előtt kibérlő Larry Silverstein kártérítási igénye 3,5 milliárd dollár lehet, ha viszont két külön esetnek a két torony lerombolását, akkor 7 milliárd. Ha azonban a novemberi eljárásban a bíróság a két támadás változat mellett dönt, akkor előreláthatólag 2003 márciusában egy újabb eljárás ketretében kell dönteni arról, hogy a károk ténylegesen mekkorák voltak és Silverstein mennyit kaphat. A biztosítók és a károsult közti egyeztetés az utóbbi hetekben kudarcba fulladt.

A Swiss Re érvelése szerint, Silversteinnek nem lehet igénye a biztosítás azonnali kifizetésére, ha a tornyok újjáépítését tervezi. Így a pénzt, 3,5 milliárd dolláros összeghatárig, az építkezés ütemének megfelelően kellene rendelkezésre bocsátani. Silverstein ügyvédje viszont – a The New York Times szombati jelentése szerint – a New York-i bíróság előtt úgy érvelt, hogy a pénzre a megfelelő újjáépítéshez egyben lenne szükség, s a köz érdeke fontosabb, kell legyen a biztosítók nyereségrésénél.