Chicagóban a szövetségi bíróságon hétfőn megtartották a város O’Hare nemzetközi repülőtéren letartóztatott 55 éves, magyar állampolgárságú asszony előzetes meghallgatását.

Az előzetes meghallgatáson áttekintették az United Airlines 941. számú Frankfurt-Chicago járatán a múlt hét keddjén történteket, s megállapították, hogy a légi utaskísérőkkel szembeni erőszakos fellépés, és a többszöri dohányzás vádjával folytatják le ellene a bírósági eljárást – közölte az MTI érdeklődésére Horváth Gábor New York-i főkonzul. Az illető perének tárgyalására a New York-i főkonzulátus információi szerint egy-két héten belül kerül sor. A magyar konzuli szolgálat beszélt a nővel, aki elmondta, hogy elfogadhatóak a körülményei a városi büntetés-végrehajtási intézetben, az elhelyezésével kapcsolatban több kérését is figyelembe vették.

A Chicago Sun című újság korábban a nyomozókra hivatkozva azt írta, hogy a nő állítása szerint kaliforniai férjéhez akart utazni. A 82 éves úr viszont nem emlékezett arra, hogy feleségül vette volna K. Emmát. A férfi gyerekeipedig azt mondták, hogy a magyar nő ki akarja forgatni apjukat a vagyonából. Chicagói lapbeszámoló szerint a repülőgépen a nőt háromszor is rajtakapták, hogy a toaletten dohányzott, majd egy utas meglátta, hogy kiemeli egy másik utas pénztárcáját annak kézipoggyászából. Az eltulajdonított pénztárcát megtalálták nála. A nő mindezek után nem volt hajlandó eleget tenni a felszólításnak, hogy az út hátralevő részében ne mozduljon el a helyéről, ezért a kapitány elrendelte lekötözését. Az asszony ekkor át akarta harapni a műanyag-bilincset és rugdosta a légi utaskísérőket.

Az előzetes meghallgatás az amerikai büntetőeljárásban a vádlott ellen beterjesztett vád próbája. Az ügyész a bíró előtt bemutatja bizonyítékait és tanúit. A vádlott a tanúknak keresztkérdéseket tehet fel. A bíró tulajdonképpen az előzetes meghallgatáson dönti el, hogy lesz-e per, mindenekelőtt azt mérlegelve, hogy a felrótt bűncselekmény megtörtént-e, s valószínű-e a vádlott bűnössége.