Megkínzott és különös kegyetlenséggel meggyilkolt orosz katonák és polgári személyek tömegsírokba temetett földi maradványaira bukkantak Csecsenföldön az orosz hatóságok. Állításuk szerint az áldozatokat koncentrációs táborban tartották fogva a szakadár csecsen fegyveresek.

Az állítólagos koncentrációs táborról Ilja Sabalkin, az orosz terrorelhárítás észak-kaukázusi regionális törzsének tagja számolt be szerdán az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek. Az ezredes elmondta, hogy a kis kaukázusi köztársaság nyugati részén fekvő Acshoj-Martan térségében, Sztarij Acshoj faluban négy helyen is eltemetett emberi csontmaradványokra bukkantak a nyomozó hatóságok.

Vizsgálatuk során megállapították, hogy a településen 1996-ban koncentrációs tábort hoztak létre a részben Aszlan Maszhadov és Samil Baszajev csecsen vezetők irányítása alatt álló csecsen fegyveres csoportok. A táborba váltságdíj reményében elfogott személyeket hurcoltak; megkínozták őket, egyeseket pedig az orosz hatóságok, a hadsereg és az áldozatok hozzátartóinak megfélemlítése végett különös kegyetlenséggel meggyilkoltak – állította Sabalkin.

A táborban 1996 márciusának elején már mintegy 150 embert tartottak fogva: orosz munkásokat, katonákat, de akadtak közöttük csecsen nemzetiségűek is. 1996 februárjában ide hurcolták például Lecse Udugov volt csecsen tájékoztatási minisztert is. A rabok jelentős részét megkínozták, kegyetlenül lemészárolták, majd közeli helyeken elföldelték a tetemeket. Ez utóbbi feladat elvégzéséhez sírásó brigádot állítottak fel a foglyok soraiból. Az orosz hatóságok feltételezése szerint 70-90 holttestet rejthetnek az eddig megtalált tömegsírok, pontosabb adatok a további vizsgálatoktól várhatók majd – tette hozzá az ezredes.