A tavaly szeptember 11-i amerikai öngyilkos terrortámadás egyetlen hivatalos vádlottja, Zacarias Moussaoui azt követeli, hogy bizonyítékok hiányában azonnal helyezzék szabadlábra, s idézzék az amerikai kongresszus vizsgálóbizottsága elé, ahol terhelő tanúvallomást kíván tenni az FBI ellen.

Moussaoui szerint a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) évek óta figyelte őt, ezt azonban nem hajlandó elismerni, mert akkor be kellene vallania azt is, hogy tudott a 19 valódi gépeltérítő tevékenységéről, de nem volt képes megakadályozni a katasztrófát. A Le Figaro Magazine hetilap legújabb számának exkluzív anyagában részleteket közöl a Virigina állambeli Alexandria börtönében magánzárkában őrzött 34 éves francia állampolgár leveleiből, amelyet az ügyével megbízott bírónőnek, Leonie Brinkemának küldött.

A marokkói származású Moussaouit tavaly augusztus 16-án hamis útlevelek birtoklása miatt vette őrizetbe az FBI Bostonban. Az amerikai szövetségi rendőrség csak a Világkereskedelmi Központ (WTC) ellen végrehajtott pusztító csapás után kezdett arra gyanakodni, hogy ő lehet a hiányzó láncszem, a 20. terrorista, aki “akadályoztatása” miatt nem szállt fel a negyedik gépre, melyet a többitől eltérően csak négy muzulmán kamikáze kerített hatalmába. Moussaouit, aki kategorikusan tagadja, hogy köze lett volna a merénylethez, jövő januárban állítják bíróság elé terrorista célú összeesküvés és további öt vádpont alapján, amely közül három halálos ítélet kimondását teszi lehetővé.

A szeptember 11-i merényletsorozat egyetlen vádlottja elutasította a három, hivatalból kirendelt védő segítségét, s ragaszkodik ahhoz, hogy biztosítsanak számára egy muzulmán ügyvédet. Ennek hiányában egyedül kívánja magát védelmezni. Idézett leveleiben azt állítja, hogy júliusi beismerő vallomása előtt – melyet egy héttel később visszavont – kábítószerekkel kezelték pszichiátriai tesztelés címén, így vették rá a hamis vallomásra. A franciaországi születésű férfi 10 évvel ezelőtt Londonba települt át. Nem tagadja, hogy többször járt Afganisztánban, de nem tágít attól, hogy nem volt kapcsolata a gépeltérítőkkel. Ezzel szemben arról kíván beszámolni a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt, hogy cáfolhatatlan bizonyítékai vannak: az FBI évek óta minden lépését követte, sőt fontos információkat kapott tőle.

Tudomása szerint ugyanígy az FBI látókörében szerepelt a bostoni pilótaiskolába járó egyik későbbi gépeltérítő is, azaz az amerikai rendőrség tudott a készülő merényletről, de ha ezt elismerné, vállalnia kellene a felelősséget, amiért nem tudta elejét venni a történteknek. Érvei között szerepel, hogy az FBI két nappal az Egyesült Államokat megrázó földindulás után közzétette a 19 merénylő fényképet, noha azóta sem tudott egyetlen további összeesküvőt megjelölni. Szerinte azért nem szembesítik őt az FBI embereivel, mert egy koholt per keretében az ő elítélésével akarják eltussolni az FBI súlyos mulasztását, s főként azt, hogy egy év alatt nem sikerült terhelő bizonyítékot felmutatniuk sem a géprablók, sem őellene.