A 2001 októberében megalakult Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati hálózathoz a mai napon csatlakozott a romaügyekért felelős politikai államtitkár. Az antidiszkriminációs hálózathoz az elmúlt évben mintegy 700 esetben fordultak jogorvoslatért. Az ügyekből 850 intézkedés született.

Az Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, illetve az Országos Cigány Önkormányzat által működtetett Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat szakmai koordinációjába a romaügyekért felelős politikai államtitkár is bekapcsolódik. Az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá. Az ügyfélszolgálati hálózat megújításáról szóló megállapodást Bárándy Péter igazságügy-miniszter, Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Teleki László romaügyekért felelős politikai államtitkár és Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke látta el kézjegyével.

A dokumentum aláírását követően Bárándy Péter igazságügy-miniszter elmondta: az ügyfélszolgálathoz 700 esetben fordultak jogorvoslatért. Mivel egyes esetekben több intézkedést is kezdeményeztek, így összesen 850 intézkedés született – fogalmazott a miniszter. Elmondta: a beérkezett ügyek 60 százalékát tanácsadással oldották meg, és ez nagyon jó jel.

Farkas Flórián úgy fogalmazott, hogy a roma antidiszkriminációs tevékenységnek “kormányzati ciklusokon átívelőnek kell lennie”. Megítélése szerint az ügyfélszolgálat megléte jelentős visszatartó erő, amelynek köszönhetően csökkent a cigányokkal szembeni diszkriminatív fellépések száma. Teleki László kiemelte: fontos, hogy az új kormány megerősítette a hálózatot, bevonva a működtetésbe a romaügyekért felelős államtitkárságot. Mint hangsúlyozta: az ügyvédi hálózat fejlesztésén kívül bővíteni kívánják a tényfeltáró tevékenységet.