Súlyos pénzbírságot szabott ki Demszky Gábor főpolgármesterre és a fővárosi önkormányzatra a közbeszerzési döntőbizottság egy törvényellenes közbeszerzés miatt. Demszkynek százezer forintot kell fizetnie, az önkormányzat büntetése pedig egymillió forint.

A fővárosi önkormányzatot egymillió, Demszky Gábor főpolgármestert százezer, a Hídépítő Rt.-t kétmillió forintra büntette a közbeszerzési döntőbizottság. A büntetést az Erzsébet híd korrózióvédelmi felújítására kiírt közbeszerzési eljárás törvénysértése miatt szabta ki a testület. Mindezt a Közbeszerzési Értesítő tegnap megjelent száma adta hírül.

A felújításra három cég jelentkezett, közülük a Hídépítő Rt.- Hídtechnika Kft. közös, mintegy 1,2 milliárd forintos ajánlatát fogadta el a fővárosi önkormányzat. Bár egy másik pályázó, a Pannonkorr Korrózióvédelmi Osztrák -Magyar Kft. ennél több száz millió forinttal olcsóbb ajánlatot adott. Ennél a cégnél viszont hiányzott a munka elvégzéséhez szükséges TEÁOR szám, azaz érvénytelen volt az ajánlata. A döntőbizottság ezt nem is vitatta, ám a győztes Hídépítő Rt.-ről megállapította, hogy megszegte a közbeszerzési törvény rendelkezéseit, mert nem a saját vállalkozására vonatkozó pénzügyi adatokkal igazolta pénzügyi alkalmasságát. A fővárosi önkormányzat a Közbeszerzések Tanácsa szerint azért szolgált rá a büntetésre, mert nem kérte csatolni azon dokumentumokat, amely alapján a pénzügyi alkalmasságot igazolniuk kell az ajánlattevőknek. Továbbá a döntést anélkül hozta meg az önkormányzat, hogy vizsgálta volna, milyen adatokat kapott az ajánlattevő pénzügyi alkalmasságáról. Demszky Gábort mint a jogsértésért felelős személyt bírságolták meg. Mindhárom érintett jogorvoslatért fordult a Fővárosi Bírósághoz.

A részvénytársaság vezérigazgatója, Apáthy Endre elmondta: ők a közbeszerzési törvény szerint jártak el, a döntőbizottság pedig tévedett, hiszen sem a törvény, sem pedig a hídfelújítási tender nem tiltja a konszolidált mérleg beadását.

Konyáry Zsófia, a fővárosi önkormányzat illetékes alosztályvezetője is a közbeszerzési törvényre hivatkozva állítja: az önkormányzat jogszerűen járt el. Mivel a Hídépítő Rt.-nek leányvállalatai is működnek, így a cég konszolidált mérleg beadására kötelezett, és ezt a mérleget vizsgálta a főváros.

Az önkormányzat most sürgős elbírálást kért a Fővárosi Bíróságtól. Ha ugyanis október közepéig nincs döntés az ügyben, új közbeszerzési eljárást kell kiírni, úgy jövőre halasztódik az Erzsébet híd pályaszerkezet alatti korrózióvédelmi felújítása. A késlekedés pedig az áremelkedések miatt drágítja a beruházást.

A fővárosi önkormányzat befizette a bírságot, de ha megnyerik a pert, visszakapják ezt az összeget – tette hozzá Konyáry Zsófia.