Az Európai Unió kihagyhatja Ciprust az október végén kialakuló, már nagyon várt bővítési listából a szigetország jövőjéről zajló kényes béketárgyalások esetleges megakadásától tartva – mondták diplomaták kedden Brüsszelben.

Az EU vezetői október 24-25-i brüsszeli értekezletükön véglegesítik várhatóan azt a bővítési kört, amelybe tíz ország pályázik eséllyel, hogy decemberre, a koppenhágai csúcsra készek legyenek a csatlakozási tárgyalások lezárására. A nemzetközileg elismert, a görög ciprióták vezette kormány eredményes gazdasági és jogi előkészületi lépéseket tett a csatlakozásra, s egyidejűleg az ENSZ égisze alatt tárgyalásokat folytat a sziget északi részén török vezetéssel létrejött szakadár terület képviselőivel. Brüsszeli diplomáciai források szerint – amelyeket a Reuters brit hírügynökség idézett – az EU vezetői, tekintettel a november 3-án esedékes törökországi választásokra is, nem szeretnének semmiféle olyan lépést tenni, amely nyugtalanságra adnak okot Törökországban. Ciprus tekintetében az október végi csúcson már világosan kell beszélni, viszont tanácsos lenne tartózkodni minden nyomásgyakorlástól a két tárgyaló fél irányában a megoldáskeresés eredményessége érdekében – vélekedtek brüsszeli források.

Törökország – amely maga is be szeretné lépni az EU-ba – többször is a ciprusi görög többség javára való elfogultsággal vádolta meg Brüsszelt, és óva intett attól, hogy Ciprust a két közösség politikai megegyezésének hiányában is felvegyék az unióba. Az EU is szorgalmazza a ciprusi rendezést, de csak a nemzetközileg elismert Ciprust, a görög ciprióták vezette részt fogadná be szükség esetén. Brüsszeli diplomaták szerint a novemberi török választásokig aligha várható bármiféle előrelépés a ciprusi béketárgyalásokon. Jelenleg 10 ország – Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia – reménykedik, hogy lezárhatja decemberben a csatlakozási tárgyalásokat.