Törvény a családon belüli erőszak ellen lenne a címe annak az új jogszabálynak, melynek mielőbbi kidolgozásáért aláírásgyűjtést indított több jogvédő szervezet, köztük a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, valamint a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ. Morvai Krisztina büntetőjogász, az akció egyik szervezője szerint eddig annak ellenére sem történt semmilyen érdemi lépés az erőszak megfékezésére, hogy arra az ENSZ gyermekjogi és női jogi bizottságai Magyarországot már többször is felszólították.

Szavai szerint Magyarországon naponta tízezrek – nők és gyermekek – életét teszi pokollá a rendszeres verés, nemi erőszak és fenyegetés. Elmondta, hogy az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió az elmúlt 20 évben részletesen kidolgozta azokat a jogszabályi és intézkedési modelleket, amelyekkel a kiszolgáltatott családtagok biztonsága nagymértékben fokozható. E nemzetközi normák alapján Európa szinte minden országában már büntetendővé nyilvánították a családon belüli erőszakot és a fenyegető zaklatást. Álláspontja szerint az új törvény mellett Magyarországon szükség lenne megfelelő rendőri és gyámhatósági képzésekre is, hogy ne fordulhasson elő több tragédia.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra: a napokban temették el azt a 12 éves kisfiút, akit több évig tartó bántalmazás után az apja ölt meg. A tragédia úgy történhetett meg, hogy a folyamatos, évekig tartó erőszakról számos hatóság értesült, ám nem tettek semmit a család védelmében. A megölt kisfiú édesanyja az MTI-nek elmondta: a legnagyobb probléma az, hogy a bántalmazott családtagok sokszor nem mernek a hatósághoz fordulni, mert – megfelelő védelem hiányában – azzal éppen a bántalmazó apa haragját szabadítanák magukra. Szavai szerint a bántalmazottak számára mielőbb létre kellene hozni az áldozatvédelem megfelelő rendszerét.

Morvai Krisztina közlése szerint az új törvény megalkotását szorgalmazó felhívást, valamint az összegyűjtött aláírásokat, a kisfiú halálát követően egy hónappal, október elején juttatják majd el az Országgyűléshez, valamint a belügy-, az igazságügy-, az egészségügyi, szociális és családügyi, továbbá az ifjúsági miniszterhez, az országos rendőrfőkapitányhoz, a legfőbb ügyészhez és a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez. A büntetőjogász véleménye szerint az új jogszabályt legkésőbb az év végéig el kellene fogadnia a parlamentnek.