Az MSZP-s és SZDSZ-es tagok távolmaradása miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának szerdai ülése, amit egyes “vitás” városházi közbeszerzések miatt kezdeményezett a testület fideszes elnöke. Perlaki Jenő szerint a fővárosi tendereket úgy készítik, hogy azokat csak egy szűk vállalkozói kör nyerhesse meg. A főváros szerdán bejelentette: beperel két jobboldali politikust, mert elege van az “alaptalan vádaskodásból”.

Perlaki Jenő bizottsági elnök szerint szándékos időhúzás, hogy az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők egy része nem jelent meg a “vitás” városházi közbeszerzések áttekintésére összehívott ülésen. Az elnök kezdeményezte a főjegyzőnél a titoktartási kötelem feloldását. “Ezzel ugyanis azonnal láthatóvá válik egyes tenderek manipuláltsága, valamint az, hogy nem volt valódi verseny, ami minimum etikátlanság”. A bizottsági elnök megerősítette azt a korábbi véleményét, hogy a főváros vezetése szándékosan olyan kritériumokat fogalmaz meg a tenderkiírásokban, amelyeket csak egy zárt kör tud teljesíteni.

A főváros vezetése szerdán közleményben tudatta: visszautasítják Katona Kálmánnak, a Fidesz fővárosi listavezetőjének, és Deák Andrásnak, a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottság fideszes elnökének nyilatkozatait, amelyeket alaptalan vádakként értelmeznek. Deák András a Magyar Hírlap szombati számában közölte: “A dolog úgy működik, hogy a számításba jöhető néhány cég – a városvezetés jóváhagyásával – egymás között elosztja a beruházásokat.” A főpolgármesteri hivatal közleményében szerepel, hogy korábban is kérték már az ellenzéki politikusokat: ha bármilyen visszaélésről bizonyítékuk van, haladéktalanul forduljanak a rendőrséghez, de titkos papírokra hivatkozva ne vádaskodjanak.

“Deák Andrásnak, aki bizottsági elnökként ellenzéki társaival együtt valamennyi érintett beruházás kivitelezőjét megszavazta, felelnie kell kijelentésért, azokra bíróság előtt kell magyarázatot adnia” – olvasható a közleményben. “A főváros SZDSZ-es vezetői most sarokba szorított kutyák módjára védekeznek” – kommentálta a fejleményeket az Indexnek Deák András, aki nem érti, hogy “miért reagálja túl a főváros” azt az igényüket, hogy induljon vizsgálat a vitás ügyekben. “Én soha nem vádaskodtam, így nem értem a fővárosi vezetés lépését” – tette hozzá.