A Netscape Communications elveszítette azt a pert, amelyben a Netscape böngésző egyes felhasználói azért perelték be a társaságot, mert az titokban bizalmas információkat szerzett meg a felhasználókról.

Az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság ítélete szerint a Netscape a böngésző felhasználói licencszerződése alapján sem volt jogosult titkos információk gyűjtésére a felhasználókról. A társaságot a közelmúltban egyébként több felhasználói csoport is beperelte, mert az AOL Time Warner-féle SmartDownload szoftver segítségével elektronikus kémkedést hajtott végre számítógépükön. Az AOL nem sokkal a per indítását követően kivette a “spyware”, azaz kémkedési funkciót a szoftverből, mindez a per szempontjából azonban már nem bír jelentőséggel.

A mostani, másodfokú ítélet, amely megerősítette az elsőfokú döntést, megnyitja a kaput a hasonló perek felé. Az utóbbi időben ugyanis számos olyan szoftver látott napvilágot, amely a felhasználó tudta nélkül titkos infomációkat gyűjt, és elsősorban marketingcélzattal továbbítja azokat bizonyos társaságoknak. Az ügyben illetékes bírók egyébként arra alapozták döntésüket, hogy a Netscape Communicator felhasználói licencszerződése nem vonatkozik a csomaghoz csatolt SmartDownload kiegészítőre.

“A felhasználók többsége nem tudott a külön licencfeltételekről, amelyekben a társaság fenntartotta magának az információgyűjtés jogát” – áll az ítélet indoklásában. A fellebbviteli bíróság elsősorban azért ítélt a felperesek javára, mert a külön licencszerződést a megszokott eljárási móddal szemben nem kellett végigolvasniuk és elfogadniuk a felhasználóknak a telepítés sikeres végrehajtásához.