Az Európai Unió bizottsága javasolni fogja október 9-én 10 tagjelölt ország felvételét 2004-ben, de nem tűz ki dátumot a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások kezdetére.

Mint ahogyan korábban tervezték, a bizottság javasolja Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia felvételét a közösségbe. Egy, az AFP által idézett uniós forrás szerint a bizottság semmiképpen sem foglal állást a Törökországban novemberben esedékes parlamenti választások előtt. A bizottság ugyanakkor jelentést készít a törökországi emberi jogok helyzetéről, és a csatlakozási tárgyalásokról az unió állam és kormányfői döntenek majd.

Az Európai Bizottság pénteken nem volt hajlandó hivatalosan megerősíteni azt az uniós forrásból származó hírt, miszerint a testület október 9-én tíz tagjelölt ország felvételét javasolja 2004-re, de nem tűz ki dátumot a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások kezdetére. Günter Verheugennek, az Európai Unió bővítési biztosának szóvivője, Jean-Christophe Filori újságíróknak kijelentette: nem kommentálhatja a hírt. “A bizottság a jövő héten hozza meg döntését. Javaslatára még várni kell” – mondta. A brüsszeli értesülés arról szólt: a bizottság javasolni fogja, hogy 2004-ben a terveknek megfelelően Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia felvételére kerüljön sor. Románia és Bulgária csatlakozására a 2007-es határidőt javasolja kitűzni az EU végrehajtó testülete.

A testület ugyanakkor a novemberre előre hozott török parlamenti választások előtt állítólag semmiképpen nem foglal állást a csatlakozási tárgyalások Törökországgal való megkezdéséről. Jelentést készít viszont a csatlakozni vágyó ország emberi jogi helyzetéről, a tárgyalásokról pedig az unió állam és kormányfői döntenek majd. Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő szerdán teszi közzé utolsó országjelentését a belépésre váró tíz országról, s ennek alapján teszi meg ajánlását a felvételekre vonatkozóan. A pénteki közlés forrása szerint, amint a Reuters idézte, a bizottság a felvétel után is szigorúan ellenőrizni kívánja, hogy az új tagok betartják-e az uniós előírásokat, s további reformokat ír elő.