A kormány terveivel ellentétben az esetek többségében az orvosok csak vélelmezik a gyerekek bántalmazását, mert a szülők letagadják a verést

Szakmai szempontból kétséges, hogy betartható-e a kormány tervezett gyermekvédelmi intézkedése. A kabinet szóvivője tegnap jelentette be, hogy az egyre terjedő családon belüli erőszak vissaszorításáért kezdeményezni fogják, hogy az egészségügyi dolgozók a jövőben az enyhébb
bántalmazásokról is értesítsék a gyermekvédelmi szerveket.

A budapesti Szent János Kórház gyermekambulanciján havonta több olyan gyereket is ellátnak, akiket otthon bántalmaztak. Az esetek többségében azonban az orvosok csak a tünetekből következtethetnek a történtekre. A szülők ugyanis rendszerint valamilyen mesével magyarázzák a sérüléseket. A zúzódásokat az ajtófélfára vagy a mászókára fogják.

Ennek ellenére az egészségügyi dolgozók mindig értesítik a gyermekvédelmi szerveket amikor valószínűsíthető, hogy a háttérben valójában szülői agresszió vagy hanyagság áll. Az enyhébb sérüléseknél azonban a mellébeszélő szülők nem leplezhetők le.

Az orvosok tapasztalatai és a statisztikák szerint Magyarországon folyamatosan nő azoknak a gyerekeknek a száma, akiket otthon saját családtagjaik bántalmaznak vagy sanyargatnak.