Az Európai Unió Bizottsága felszólította az osztrák telefonszolgáltatókat, hogy ingyenesen biztosítsák az előfizetőknek a minden egyes beszélgetést külön kimutató számlát.

Brüsszel közölte, hogy szükség esetén kész pert kezdeményezni az ügyben az Európai Törvényszéknél – írta a Profil című osztrák hetilap.
Ausztriában a szolgáltatók a részletes kimutatásért külön összeget számolnak fel – az EU által példaként felhozott esetben 15 eurót -, s ez nem is sérti az érvényben lévő osztrák távközlési törvényt. Ellentétes viszont az EU 1998-ban született, 98/10/EG számú irányvonalával, amely kötelező érvénnyel előírja, hogy a részletes elszámolás alapformája ingyen bocsátandó az előfizetők rendelkezésére.
A lap azt írta, hogy a távközlési törvény módosítása már a miniszter íróasztalán van, ám a részletes elszámolásról abban is csak érintőlegesen van szó. A törvénymódosítás tervezete az előre hozott választások miatt már nem kerülhetett a parlament elé, viszont a választások novemberi megtartása után az új parlament várhatóan gyorsan elfogadja majd, s az új törvény tartalmazza az előfizetők jogát a részletes elszámoláshoz, legfeljebb annak mikéntjéről lehet még némi vita.