A román Diszkrimináció Elleni Nemzeti Tanács hamarosan vizsgálatot indít az ügyben, hogy a romániai napilapok – köztük a nagy példányszámú Romania Libera – rendszeresen jelentet meg a romákat kizáró állás- és lakásbérleti hirdetéseket.

A hirdetések egy része rendszeresen “kivéve romáknak!” megjegyzéssel zárul, ráadásul nemrégiben egy svájci csokoládégyár legnagyobb romániai beszállítója is ilyen feltételeket szabott: “40 év alatti, tiszta, nem roma.” (A nagyobb nemzetközi cégek túlnyomó többségének van a diszkriminációt tiltó belső szabályzata, amit érvényesíteniük kellene a beszállítókkal szemben is.)

2002 májusában a Bukaresti Főpolgármesteri Hivatal egyik hatósága már használta ugyan a kirekesztő hirdetésekkel szembeni törvényi szankciókat (egy kifogásolt hirdetés méretével megegyező közlés megjelentetésével), ennek ellenére a Romania Libera című lapban ismét megjelent egy diszkriminatív hirdetés az alábbi szöveggel: “Magánszemélynek egyszobás lakás kiadó, 60 USD/hónap. Kivéve romáknak!” Az ehhez hasonló hirdetéseket korábban elítélte az Európai Unió is 2001-es, Romániáról szóló jelentésében.

Magyarországon 1998-ban az Expressz hirdetési újságban történt hasonló eset, amikor egy álláshirdetés feltételül szabta, hogy a jelentkező fehér bőrű és antialkoholista legyen. A hirdetést feladó építési vállalkozó a Roma Sajtóközpont megkeresésére akkor telefonon elismerte, hogy a romákat akarta a kikötéssel távol tartani, mondván: munkásai nem hajlandóak romákkal együtt dolgozni, és kuncsaftjai sem állnak szóba vele, ha velük jelenik meg. A kisebbségi ombudsman kezdeményezésére akkor a hasonló gyakorlat megfékezését célzó jogszabály-módosítások születtek.