A mezőgazdasági segélyalapok elosztását ellenőrző számítógépes rendszer (IACS) bevezetésének késedelmére, az élelmiszerbiztonság javítására és a korrupció elleni küzdelem szükségességére hívta fel egyebek között Lengyelország figyelmét az Európai Bizottság idei országjelentése, amelyet szerdán kora délután hoznak nyilvánosságra Brüsszelben.

Erről Danuta Hübner lengyel Európaügyi miniszter beszélt szerdai varsói sajtóértekezletén. A miniszter asszony jónak értékelte a jelentést, amely szerinte nemcsak arról szól, hogy hol tart Lengyelország a felkészülésben, hanem a lengyel átalakulás folyamatát is elemzi. Bemutatja azokat a nagy változásokat, amelyek a 90-es években lezajlottak, és utal arra, hogy a reformok többségét az EU-tagságra való felkészülés motiválta – mondta Hübner.

Lengyelország reményei szerint a csatlakozási szerződés aláírására 2003 márciusa és áprilisa fordulóján kerülhet sor – folytatta a miniszter. Ismeretes az is – tette hozzá -, hogy a szerződésnek tartalmaznia kell azt az időpontot, amikor életbe lép, vagyis azt a napot, amikor bekövetkezik az EU-bővítés.

A politikai kritériumok teljesítését a jelentés jónak értékeli, az pedig nem meglepetés – mondta Hübner -, hogy szorgalmazza a köztisztviselői kar fejlesztését, az igazságszolgáltatás tökéletesítését és a korrupció elleni harc erősítését. A gazdasági kritériumok esetében a jelentés megerősítette, hogy Lengyelország jól működő piacgazdasággal rendelkezik, pozitívan értékelte Lengyelország képességét az uniós versenyben való helytállásra, bár felhívta a figyelmet – egyebek között – a kohászat, a gyógyszer- és vegyipar szerkezetátalakítása folytatásának szükségességére, általában pedig a privatizáció felgyorsításának nélkülözhetetlenségére.

A koppenhágai kritériumok harmadik csoportján (közösségi jog átvétele, intézményi és adminisztrációs képességek) belül a jelentés szerint még meg kell oldani az élelmiszerek biztonságának problémáját, és több kifogást fogalmaz meg a dokumentum a lengyel mezőgazdasággal, ezen belül az IACS rendszer kiépítésének késedelmével kapcsolatban. Szükségesnek ítéli meg továbbá a vámunió kifogástalan működésének biztosítását – mondta a lengyel Európaügyi miniszter.