A jövő évi 50 százalékos bírói fizetésemelést illetően megegyezésre jutott a Pénzügyminisztérium, valamint az Igazságügyi Minisztérium vezetője; két lépésben, júliustól és decembertől kerülne sor a bírák javadalmazásának 25-25 százalékos növelésére.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter a Világgazdaság című napilap értesülését megerősítve az MTI érdeklődésre szerdán elmondta: a pénzügyi tárca vezetőjével a hétfőn folytatott tárgyalásokon sikerült megegyezésre jutni. Az összesen 2600 magyar bírót érintő fizetésemelés most kialakított konstrukciója mintegy 6 milliárd forintba kerül, ugyanakkor a korábban nyilvánosságot kapó egyösszegű, januártól esedékes emelés megközelítőleg 20 milliárdos kiadást jelentett volna a 2003. évi költségvetési törvényben.

Júniusi ülésén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács – melynek egyik tagja az igazságügy-miniszter – egyhangúlag támogatta a bírák alapilletményének januártól történő egyösszegű, 50 százalékos növelését. Akkor a testület azt is javasolta, hogy a bírói fizetések a jövőben az inflációt meghaladó mértékben automatikusan emelkedjenek. A miniszter akkoriban kifejtette: szerinte ez a megoldás az igazságszolgáltatás, a bírák függetlenségének garanciája. A bírák anyagi helyzete ugyanis nem függhet a kormányzat pillanatnyi jó vagy rossz kedvétől.