Washingtonban hivatalosan is elismerték, hogy a hatvanas években amerikai és kanadai civileken is kísérleteztek biológiai és vegyi fegyverekkel. A szupertitkos tesztekről ráadásul az érintettek többsége nem is tudott.

Az amerikai védelmi minisztériumban az egészségügyi miniszterhelyettes jelentette be, hogy mintegy negyven évvel ezelőtt az amerikai hadsereg kísérleteket végzett vegyi és biológiai hatóanyagokkal, mégpedig nem orvosi laboratóriumokban, hanem – úgymond – harci helyzetben. Vagyis egyszerűen a levegőbe permeteztek bizonyos baktériumokat vagy vegyi hatóanyagokat például Hawaiiban, Alaszkában meg Floridában. Így nemcsak katonák vagy tengerészek, hanem civilek is a kísérletek alanyaivá váltak.

A mostani elismeréssel viszont az nem tisztázódott, hogy ezeknek a kísérleteknek milyen következményei voltak akár az emberekre, akár a természetre nézve. Csak annyit közöltek, hogy a katonákat akkor ellátták védőoltásokkal vagy védőfelszereléssel. A titkos kísérletekről szóló dossziékat pedig a Pentagon fiókjainak mélyére süllyesztették.