Hűtlen kezelés, a számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás tárgyában ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett a Magyar Posta Rt. az elmúlt időszakban kötött szerződések szabálytalansága miatt – jelentette be Szabó Pál, a társaság vezérigazgatója.

Kazár Péter, a Magyar Posta pénzügyi vezérigazgató-helyettese közölte: az előző vezetés tevékenysége következtében az elmúlt 2-3 év alatt 10-12 milliárd forintos kár érte a társaságot. A tájékoztatás szerint a büntető feljelentéshez kapcsolódó kár csaknem 600 millió forint. Ez egy reklámszerződéshez, a személygépkocsi bérlésekhez, a Siemens épület bérléséhez és beruházásaihoz, valamint a vezérigazgatói épület fejlesztéséhez kapcsolódó szerződések szabálytalanságából ered. Brázai Miklós, a társaság felügyelő bizottságának elnöke szavai szerint a szerződések mind szakmailag, mint gazdaságilag megalapozatlanok voltak.

Csáki György, a Magyar Posta elnöke közölte: több esetben a szerződéseket nem ellenjegyeztették a társaság jogtanácsosával, a korábbi elnök-vezérigazgató 7 milliárd forintig rendelkezett egyszemélyes aláírási joggal. Ezt most a jegyzett tőke öt százalékára csökkentették, ami mintegy 550 millió forint. Az új vezetés szerint a szabályok szigorításával, eddig csaknem 700 millió forinttal csökkentették a felhalmozott veszteséget.