A volt NDK állambiztonsági szerve, a Stasi pénzének útja még egy évtizeddel az ország újraegyesítése után is ismeretlen. A magyar jegybankban évek óta folyik a nyomozás azután a 400 millió márkás összeg után, mely az egykori Kelet-Németországból magyar bankokon át jutott el az érintett cégekhez – írja a Magyar Hírlap.

A lap értesülései szerint azt kutatják hová kerülhetett a volt NDK állami szervei, tömegszervezetei és pártjai vagyonának egy része. A köznyelv által Stasi-pénzeknek is nevezett összegek felderítésére a Pénzügyminisztérium 1999. október 14-én kötött szerződést az Ernst and Young (E & Y) céggel, majd 2000 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is megállapodást kötött a céggel ugyanezen feladatra. A könyvvizsgáló cég a Pénzügyminisztérium irattárában és az MNB aktái között kutathatott.

A pénzügyi intézetnél főleg a külföldi leánybankok iratait vizsgálták. Az E&Y bevonására azért volt szükslég, mert az előírások szerint a bankban külföldiek nem vizsgálódhatnak. A jelenleg is zajló kutatás során kiderült, hogy 1982-től 1992-ig folyamatosan folytak gyanús pénzmozgások magyar és osztrák bankok között. Az átutalások összege pár ezer márkától 1,7 millióig terjedt. Nagy részük az MNB akkori bécsi bankján, a CW bankon keresztül zajlott.