A bírságot a koreai Versenybizottság (Fair Trade Commission) szabta ki Dél-Korea harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójára és elrendelte a törvénytelen tevékenység következményeinek azonnali felszámolását. Az ok: kényszerrel vette rá partnereit, hogy az ő személyi kommunikációs eszközeit vásárolják meg.

A Versenybizottság megállapította, hogy tavaly júliusban az egyik dél-koreai tartományban a cég LG Philips LCD nevű kereskedő leányvállalata 31 szállítójára erőszakolt rá átlagosan 250-250 mobilkészüléket azzal a fenyegetéssel, hogy ellenkező esetben kevesebb megrendelést fog adni ezeknek a kis- és közepes vállalatoknak. Az LG erőfitogtatásának eredményeként az alvállalkozók 3673 alkalmazottja összesen 6499 készüléket vásárolt. A Bizottság ezt a magatartást a tisztességes verseny egyértelmű megsértéseként értékelte.

A Bizottság külön aláhúzta, hogy amikor 32 millió készülékkel az emberek zsebében a piac elérte a telítődést, növekszik a valószínűség, hogy egyes cégek bármilyen szélhámosságra hajlandók, ezért a szigorú büntetés. Az LG túl keménynek tartja a határozatot, szerintük a partnerek alkalmazottai a reklámkampány hatására önként és örömmel vették meg a készülékeket – de fizetni fog.