Szerdán kezdődik az a kártérítési per, amelyet egy volt kiskatona családja indított a honvédség ellen. A fiatalember szülei szerint gyerekük 2001-ben a szombathelyi laktanyában, egy védőoltástól betegedett meg annyira, hogy az orvosok 40 százalékos munkaképesség-csökkenést állapítottak meg a nála.

A fiatalember még 2001-ben vonult be a honvédség szombathelyi kiképzőbázisára. A bevonuláskor teljesen egészséges kiskatonát néhány nap múlva kórházba kellett szállítani. Nem sokkal később a szülők azt az értesítést kapták, hogy fiukat alkalmatlanság miatt leszerelték. Az orvosok százalékos munkaképesség-csökkenést és idegrendszeri problémákat állapítottak meg nála. A szülők azt mondják, eddig sehol sem kaptak választ arra, hogy egészséges gyerekük, mitől betegedett meg. A kiskatona édesanyja elmondta, hogy a honvédelmi kötelmekkel nem összefüggőnek minősítették a betegségét. A család ügyvédje szerint vagy a sorozásnál hibázott valaki, vagy pedig a kiképzés elején, amikor az oltásokat kapták a katonák.

“Ha nem volt jogszerű besorozni, akkor azért kártérítés jár, hárommillió forint, ha a szolgálat teljesítése közben érte károsodás, akkor baleseti járadék formájában kell kártérítést fizetni a honvédségnek” – nyilatkozta a Zeke László ügyvéd. A konkrét ügyről a minisztériumban az RTL Klub Híradójának nem nyilatkoztak. A honvédség egészségvédelmi intézetének főigazgatója azt mondta, nem emlékszik olyan esetre, hogy egy bevonuláskor kapott védőoltás később egészségkárosodást okozott volna. “Vannak olyan oltási reakciók, amelyek az oltással járhatnak. Az oltás helye fáj, pár napig esetleg meleg, vannak másfajta reakciók, amiről tudunk, de oltási szövődményre visszagondolva nem is nagyon emlékszem” – mondta Faludi Gábor, a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetének igazgatója. A fiatalember pere szerdán kezdődik a szombathelyi bíróságon.