Előreláthatólag 2005 tavaszán vagy nyarán kerülhet a parlament elé az új büntető törvénykönyv javaslata, amelynek előkészítésén a szaktárca munkatársai már dolgoznak – közölte Bárándy Péter igazságügy-miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) vezetői a tárca 2002. évi munkáját értékelték, és az idei feladatokat ismertették újságírók előtt.

Bárándy Péter megfelelőnek minősítette a tárca által beterjesztett törvénytervezetek parlamenti elfogadási arányát 2002 második felében.
Megjegyezte: a korrupcióellenes, úgynevezett üvegzseb-törvény országgyűlési elfogadása a tervezetthez képest azért késik, mert egyeztetése során egyre nagyobb kört érintenek a javasolt korlátozások.

A miniszter utalt arra, hogy a titkosszolgálati múlt feltárását célzó javaslatok közül a levéltári törvényt elfogadta a parlament.
Szavai szerint a titkosszolgálati múlt nyilvánosságra kerüléséről szóló törvény sorsa politikai megegyezés hiányában “lebeg”.

Bárándy Péter az idei feladatok között sorolta az alkotmány további módosítását a jogalkotással, a menekültüggyel összefüggésben, az antidiszkriminációs törvény megalkotását, a társadalmi bűnmegelőzés stratégiájának kidolgozását, az adatvédelmi törvény módosítását.
A jogalkotáson kívüli tennivalók között a miniszter kiemelte: a tárca tárgyalásokat folytat magáncégekkel új börtönök építésére.

Hankó Faragó Miklós, a minisztérium politikai államtitkára fontosnak mondta, hogy ez évben a tárca az ország európai uniós csatlakozásával összefüggésben minden jogharmonizációs feladatának eleget tegyen.
Hozzáfűzte: a parlament első félévi programjában szereplő 51 törvényjavaslatból 28 tartalmaz jogharmonizációval kapcsolatos feladatokat.

Jelezte: hamarosan elkészül a csatlakozási szerződés tervezete, amelynek magyarra fordításában az IM-nek jelentős szerepe lesz.
A politikai államtitkár tájékoztatása szerint a meglévő uniós joganyag összesen mintegy 80 ezer közlöny-oldalának magyarra fordításáról a tárca gondoskodik, ebből több tízezer oldal átültetésének szakmai felülbírálatai már megtörténtek.

Somogyvári István, a minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: a tárca törekszik arra, hogy az európai uniós joganyag minden állampolgár számára elérhetővé válhasson interneten.

Újságírói kérdésekre Bárándy Péter hangsúlyozta: a tárca nem magánbörtönök, hanem állam által működtetendő büntetés-végrehajtási intézmények létrehozását tervezi, melyek építtetésébe magántőkét vonnak be.

Az Országos Cigány Önkormányzat sikertelen választásával kapcsolatban Bárándy Péter nyilvánvalónak mondta, hogy nem kielégítő a kisebbségi választások jogi szabályozása.

Közölte: ha az ügyben illetékes Belügyminisztérium kezdeményezi a törvénymódosítást, azt az IM örömmel támogatja.